Nu even niet

Geef een reaktie

Nu even nietVermoedelijk kies je in het dagelijkse leven meestal eerder voor iets doen dan voor iets niet doen. Nee zeggen is ook vaak lastiger dan ja. Meer klinkt bovendien leuker dan minder. Durf jij tegen je omgeving wel eens te zeggen: nu even niet?

Het risico van al maar doorgaan is echter dat je jezelf in meerdere opzichten voorbijloopt. De adrenaline van bezig zijn drijft je voort en je voelt het eigenlijk niet meer als de emmer bijna overloopt.

We leven in een tijd van doeners. Geen moment blijft onbenut. Er is immers ook altijd wel wat te doen. Zelfs in je vrije tijd ben je nog bezig met wat je zou kunnen doen. Om daar even mee te stoppen zou je echt een knop moeten om zetten. Maar waarschijnlijk vraag je je af: waarom zou ik dat doen? Ze kunnen mij toch niet missen? En: ik wil helemaal niet stilzitten!

Loket dicht

Van de Belgische leraar Narayana leerde ik een klein tekstje in het Sanskriet. De strekking hiervan was: Ik ben er even niet. Het loket is dicht.

Je kunt namelijk natuurlijk best even gemist worden. De wereld redt zich ook wel een momentje zonder jou.

Misschien is het, als je eerlijk bent, eerder de vraag of jij het aandurft om even dat broodnodige stapje opzij te doen. Mogelijk doe je dit voor jezelf af als onnodig. Waar kan dat nou immers goed voor zijn? Ledigheid is des duivels oor kussen.

Maar ben jij eigenlijk wel bereid om echt te gaan voelen?

Wachten

Mogelijk wacht je liever tot het moment dat het niet anders meer kan. Tot je geestelijk of lichamelijk klachten krijgt en je gedwongen rust moet houden.

Nou ja, liever… liever… zul je zeggen. Liever heb je er natuurlijk helemaal niet mee van doen…

Ik zou je graag ook de andere kant van de medaille laten zien. Persoonlijk ervaar ik het namelijk als heerlijk om heel regelmatig niet iets te doen. Verveling is nog een stapje verder, maar het toestaan daarvan is in mijn beleving echt een grote kunst.

Op momenten dat je even niet doet ontstaan namelijk vaak nieuwe idee├źn. Oftewel: lege tijd is dus zelfs misschien wel productiever dan altijd maar gevulde tijd!

Try out

Probeer het zelf eens uit zou ik zeggen. Je hoeft natuurlijk niet meteen te beginnen met een uur stilzitten, maar probeer het eens 10 minuten per dag. Als het bevalt kun je die periodes een stukje uitbreiden.

Bedenk bovendien eens hoe heerlijk het zou zijn om even alle impulsen van buiten stil te leggen. Telefoon uit, computer en smartphone even laten voor wat ze zijn. Wat een rust! Na die 10 minuten pak je de draad van je activiteiten weer op. Merk op dat de wereld echt niet weggelopen is in tussentijd.

Durf je het aan om even te zeggen: nu even niet, het loket is dicht? Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen!

Geef een reaktie