Obesitas

2 Reakties

ObesitasObesitas betekent zwaarlijvigheid. In goed Nederlands houdt dat in: je bent te dik. Het is iets dat tegenwoordig steeds vaker voorkomt. Niet alleen in Amerika maar ook in eigen land. Zelfs kinderen schijnen er met regelmaat aan te lijden. Een beetje zorgelijk is dat natuurlijk wel. Hoe kom je eraan en hoe kun je eraf komen? Bied yoga enig uitkomst of moet je andere dingen doen?

Zoals zo vaak is dit hier ook een gevalletje van een beetje dit en een beetje van dat. Eerst moet je goed kijken waar obesitas vandaan komt. Dan ga je zoeken naar een solide oplossing. Liefst een die stand houdt in de tijd. Bij kinderen met obesitas vermoed ik dat het meestal komt door te veel eten en te weinig beweging. Een combinatie van die twee lijkt vrij logisch. Kinderen spelen tegenwoordig meer binnen en zittend. Ze ravotten minder buiten met elkaar.

Veel zitten

Dat we tegenwoordig meer zitten dan vroeger is voor ons gewicht niet zo goed. Volwassenen en kinderen hebben hier beiden mee te maken. Veel beroepen zijn nu zittend. In beweging komen zit er niet meer automatisch bij. Het is dus zaak om met zijn allen weer ervoor te zorgen dat iedereen bewuster wordt. Elke dag minimaal een half uur mild tot stevig het lijf bewegen hoort er gewoon bij. Net als goede voeding en slaap.

Je kunt dan denken aan stevig wandelen of aan een stukje fietsen op zijn tijd. Yogaoefeningen zijn echter ook een prima optie. Je beweegt en ontspant je daarbij tegelijk.

In deze tijd zie je dergelijke initiatieven ook wel bij bedrijven ontstaan. Een uurtje yoga voor het personeel tijdens kantooruren. Of gratis gebruik maken van een fitness faciliteit.

De werkgever heeft er natuurlijk zelf baat bij. Het scheelt een hoop ziekteverzuim. Iemand die veel beweegt, voel zich namelijk fitter en wordt bovendien wat minder gauw dik. Obesitas gaat vaak gepaard met regelmatiger ziek zijn. Het systeem lijdt eronder dat je teveel kilootjes bij je draagt.

Direct en indirect resultaat

Als moderne mensen zien we natuurlijk het liefst onmiddellijk resultaat. De praktijk is echter vaak een andere. Geduld is ook hier een schone zaak. Obesitas is namelijk niet van gisteren op vandaag verschenen. Het is langzamerhand ontstaan. En als je graag wilt dat het er niet alleen voor een maandje afgaat, zul je echt moeten inzetten op een resultaat voor de langere duur.

Veel maatregelen die je kunt nemen zijn niet meteen zichtbaar. Je moet het eerder hebben van indirecte en op termijn gerichte resultaten. Maar geloof me: de aanhouder wint. Begin er dus met regelmatig bewegen en maak een aanpassing in je voeding. Zorg daarbij dat je op tijd je rust neemt. Ontspanning en voldoende slapen zijn eveneens essentieel.

Al deze dingen hebben een werking op je spijsvertering. Bij obesitas is die een beetje van de leg. Neem de tijd om je spijsvertering op alle fronten positief te stimuleren. Doe het niet te snel, want dan zit het er zo weer aan. Je kunt obesitas zien als een ziekte. Genezing daarvan kost tijd. Investeer je aandacht om weer in balans te komen. Je zult jezelf er op termijn dankbaar voor zijn.

2 Reakties op “Obesitas”

  1. Colette Edelenbosch

    Wat jammer dat je zo’n onpersoonlijke foto plaatst bij een verhaal over yoga en overgewicht. Als je de collumn van Asha Ten Broecke over ‘het hoofdloze dikkerdje’ leest, snap je wellicht waarom en krijg je ook tips waar je smaakvollere foto’s kunt vinden 🙂 http://ashatenbroeke.nl/2016/10/14/doe-eens-geen-hoofdloze-dikkerd-met-extragratis-tips/
    Je mag er ook een van mijn site plukken. http://www.volopyoga.nl Ik geef yogales aan “Volle Vrouwen” en ben zelf dik. Ik denk dat mijn foto’s uitnodigender zijn dan de stigmatiserende hoofdloze meneer die nu bij jouw artikel staat…
    Sorry, dit moest ik even kwijt 🙂 Dat gezegd hebbende: fijn dat je yoga toegankelijk maakt voor iedereen. Dat juich ik toe want dat doe ik zelf ook! Warme groet, Colette Edelenbosch

  2. Colette Edelenbosch

    ik zie nu pas dat mijn reactie direct onder het artikel komt. Het was niet persé mijn bedoeling om publiekelijk kritisch te zijn, want daar gaat het mij niet om. Voel je vrij om mijn reactie te verwijderen als je dat niet prettig vindt, ik dacht dat hij persoonlijk in je mailbox zou komen… sorry nogmaals! Hartelijke groet, Colette

Geef een reaktie