Ogen

Geef een reaktie

OgenOgen wil ik hier als eerste van de vijf zintuigen behandelen. Het gaat hier natuurlijk over het zintuig zien. Wat kun je zien met je fysieke ogen? Is er ook een terrein waarin zien een andere lading krijgt?

Dat terrein breng je al wat dichterbij als je ogen als spiegels voor de ziel gaat benoemen. Achter die ogen zit iets wat dieper gaat. Een vraag is wel waar je die ziel zou kunnen plaatsen. Zit deze in je lichaam? En zo ja, waar dan wel precies?

Laat ik echter eerst even teruggaan naar hun aardse en fysieke functie. Als mens is het immers belangrijk om de omgeving te kunnen zien. Een blinde heeft het wat dit betreft lastig. Gehoor en tastzin zijn bij zo iemand meer prominent.

Zichtbaar

Met je ogen kun je dus kijken. Je ziet dingen in je buurt, maar ook die wat verder van je af. Met je ogen kun je hoogte, diepte en breedte bepalen. Je onderscheidt daar weer kleuren, vorm en geheel.

Hoe ver je kunt kijken, hangt af van je blikveld. Is er veel ruimte of blokkeert iets een verder zicht? Je ogen kunnen immers doorgaans niet door een gebouw heen kijken. Kijk je echter naar de zee en dan is je horizon vele kilometers bij je vandaan.

Met je ogen kun je bovendien lichaamstaal lezen. Uitdrukkingen op gezichten vertellen je soms ook meer dan wat iemand zegt. Oren en ogen zeggen zo wel eens verschillende dingen. Iemands lichaam kan niet liegen, dus je ogen zijn hier een bijna onmisbaar instrument.

Onzichtbaar

Ik wil het hier ook graag hebben over onzichtbaar. Eigenlijk heb ik daar bij het lezen van lichaamstaal al een beetje over gehad. Wat je daarin ziet, gaat immers gepaard met een gevoel of een gedachte. Als iemand beweert dat ie fit is, voel en zie jij wellicht juist een vermoeide energie.

Wat voel je dan precies in zo’n situatie? Je voelt iets onmiskenbaar, maar feitelijk bewijzen kun je het niet. Het is een beetje vergelijkbaar met als je zegt: ik vind dit lekker. Dat lekker is een ervaring, maar voor een ander kan de inhoud ervan heel anders zijn.

Ervaren is in dit verband een sleutel waarmee je wat meer voeling krijgt met wat dat onzichtbare nu precies is. Een conclusie van de ogen wordt hierbij ondersteunt door je intuïtie. Je voelt dat iets zo is. Ogen zien het fysieke. Energie ervaar je van binnenuit.

Jouw ogen

Wat zien jouw ogen in deze wereld? Is wat jij ziet alles of is er daarachter of -onder voor jou meer? Ik ben benieuwd naar jouw visuele ervaring. Wil je me er iets over vertellen. Doe dat dan in de reactieruimte onder deze tekst.

Bij jouw reactie op de website wordt je e-mailadres niet zichtbaar. Als je het liever hebt, mag het ook onder een andere naam. Ik kan me voorstellen dat je sommige zaken niet publiek wilt verspreiden. Delen is echter wel waardevol, dus gebruik die mogelijkheid.

Ogen zijn heel bijzonder. In de liefde worden zij ook vaak geroemd. Je kunt veel zien als je de ander in de ogen mag kijken. Zorg maar goed voor ze. Dat zijn ze meer dan waard.

Geef een reaktie