Omgaan met ziekte

1 Reaktie

Omgaan met ziekteZiekte is iets heel lastigs om mee om te gaan. Soms lijkt ziekte heel verklaarbaar uit iemands gedrag of levensstijl, maar soms weet je ook gewoon niet hoe het komt. Je kunt voor jezelf zoeken naar een verklaring. Je kunt proberen een eigen weg te vinden naar beterschap, naar herstel.

Je naaste vertellen hoe het voor hem of haar zit, is echter een minder goed idee. Een ander heeft een eigen weg te bewandelen. Die weg kan alleen door de persoon in kwestie worden bewandeld. Met eigen afslagen en eigen keuzes.

De dood

Veel mensen zijn banger voor ziekte en lijden dan voor het einde, de dood. Bij ziekte is sprake van fysieke en mentale pijn. Bij dood verlaat je het lichaam of in elk geval houdt het lichaam ermee op te bestaan. Als je ziek bent dan heb je nog een weg te gaan en de pijn die dat meebrengt, is niet iets wat meestal erg trekt.

Hoe

Kun je iets doen om beter met ziekte om te gaan? Je zult er immers als mens vroeg of laat sowieso mee te maken krijgen, in meer of mindere mate. Hoe kun je omgaan met het feit dat je kwetsbaar bent? Je kunt ermee beginnen alleen al eens met enige regelmaat hier bij stil te staan.

In yoga is er de Berghouding waarin je letterlijk voelt hoe je staat. Je neemt jezelf fysiek waar, van buiten en van binnen. Je voelt hoe de balans is, hier en nu, in deze ruimte.

Zitten

Op een stoel of gezeten op een kussen kun je de stand van zaken ook prima waarnemen en ervaren. Ga alle onderdelen van het lichaam na en ervaar ten laatste ook het geheel. Proef de kwaliteit van je adem. Voel de diepte en de kracht ervan in je systeem.

Liggen

Met het lichaam rustend op een comfortabele ondergrond kun je eveneens een bodycheck uitvoeren. Het voordeel hier is dat je alle spanning kunt laten varen. Het lichaam wordt door de ondergrond gedragen en het enige wat jou te doen staat, is waarnemen hoe het is.

Tijdens ziekte

Als je echt te maken krijgt met ziekte, komen bovengenoemde ervaringen je ongetwijfeld van pas. Je bent inmiddels gewend om meer of minder subtiel fysieke processen te observeren. Je hebt geleerd er met je aandacht bij te zijn en te blijven, in welke gedaante de gewaarwordingen zich ook voordoen.

Verklaring

Het waarom van een aandoening is niet altijd zo eenvoudig. Misschien weet je voor jezelf diep van binnen wel waarom je ongezonde levensstijl of gedrag je tot de orde roept. Maar mogelijk is de achtergrond van je klachten niet zo duidelijk en traceerbaar van aard.

Take it easy

Van een van mijn yogaleraren leerde ik in het algemeen een houding aan te nemen die mij vruchtbaar toeschijnt, ook in geval van ziekte en fysiek ongemak. Leraar Narayana uit Aalst omschreef dit als: Take it easy. Don’t be lazy. Have leachlike tenacity.

Hij bedoelde daar denk ik mee dat je gewoon je best moet doen, niet overdrijven, maar er ook niet met de pet naar gooien. Als je op die manier standvastig oefent dan komt het allemaal in orde.

Jouw ervaring

Ik weet echter ook heel goed dat ik deze dingen niet voor jou in kan vullen of zelfs in kan voelen. Net zoals een ander dat niet kan voor mij.

Heb jij ervaring met ziekte en met het omgaan daarmee? Wil je daar iets over vertellen? Laat dan alsjeblieft een reactie achter onder deze blog.

1 Reaktie op “Omgaan met ziekte”

  1. Judith

    Omdat ik zelf al 1,5 jaar met een tot nu toe onverklaarbare ziekte te maken heb, vind ik de combinatie van het onderwerp ziekte met yoga een hele goede en vanzelfsprekende. Als gevolg van mijn ziekte ben ik op het pad van yoga gekomen! En ik ben er achter gekomen dat ik er met yoga beter mee om kan gaan dan dat ik dat zonder yoga kon. Yoga helpt me erbij (en dat met het feit dat ik me fysiek niet sterk voel) me lekkerder in m’n lijf te voelen en een nog gezondere levenswijze vast te houden. Ik zou iedereen die met ziekte te maken heeft en er fysiek toe in staat is (ik heb tenslotte zelf te maken met chronische vermoeidheidsklachten), dus zeker de beoefening van yoga aanraden!

Geef een reaktie