Ontspanningsoefeningen

Geef een reaktie

OntspanningsoefeningenYoga zou je kunnen samenvatten als een set ontspanningsoefeningen. Hoewel, dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Yoga is eigenlijk meer een levenshouding, een manier van leven. Hoe zou je hier naar moeten kijken oftewel hoe zit dit zo’n beetje in elkaar?

Bij ontspanningsoefeningen heb je het over spanning en ontspanning. Bij een overdosis spanning krijg je op termijn niet zelden lichamelijke klachten. Het woord psychosomatisch klinkt wellicht ook niet onbekend.

Beide heb je echter nodig. Alleen ontspanning is ook weer niet je van het. Als mens moet je immers ook dingen gedaan krijgen. Een gezonde dosis spanning helpt je te handelen. Dus, hoe vind je de juiste mix?

Internet

Tegenwoordig wordt vaak gezocht naar ontspanningsoefeningen. In Google is het ook een veel gekozen term. Het dagelijks leven heeft immers niet zelden een overdosis aan spanning. Wat je doet is niet zozeer allemaal en altijd zo spannend. Het is in de meeste gevallen gewoon vooral wat (te)veel. We willen met zijn allen immers niet iets missen. En er kan altijd nog wel een activiteit bij. We vinden het collectief moeilijk eens nee te zeggen. Verwachtingen vanuit onze omgeving: ik denk dat ze vaker uit onszelf komen dan dat die omgeving het nu werkelijk per se zo wil.

Op internet is wel het een en ander te vinden over hoe je het beste ontspannen kunt. Ontspanningsoefeningen zijn er in soorten en maten, eigenlijk net als bij yoga want daar is dat op een vergelijkbare manier het geval. De term ontspanningsoefeningen klinkt echter voor velen wat neutraler. Voor hun gevoel zijn die oefeningen minder zweverig. In de praktijk komt het echter in grote lijnen behoorlijk op hetzelfde neer.

Lichaamsscan

Bij ontspanningsoefeningen die via internet worden aangeboden, vind je vaak de lichaamsscan. Met aandacht ga je door alle onderdelen van je lichaam. Je voelt hoe het fysiek ervoor staat en komt een beetje uit je hoofd. Zo’n oefening kan je van binnen wat meer balans bieden. Jij bent waarschijnlijk, net als al die anderen, het grootste deel van de dag bezig met activiteiten in je hoofd. Misschien kost het je zelfs moeite om je lichaam op alle plekken goed te voelen. Ook die plekken verdienen echter je aandacht. Als je ze verwaarloost dan spelen ze ongetwijfeld op een gegeven moment op.

In yoga noemen we de lichaamsscan in langere versie Yoga Nidra of in kortere vorm Savasana. Bij beide zou je kunnen beginnen het lichaam eens flink aan te spannen en dan weer te ontspannen. Je zult merken dat je zo beter in je lichaam komt. Bij fysieke yogahoudingen ben je in wezen met vergelijkbare dingen bezig. In yoga leer je echter ook hoe je met je adem een en ander beter doorstromen laten kan. Je leert dat je ervaringen heel fysiek kunt kanaliseren en hoe je ze kunt laten wegvloeien in de ondergrond.

In Yoga Nidra zijn deze dingen bij uitstek vrij eenvoudig mogelijk. De achterkant van je lichaam heeft hier immers de meeste raakvlakken met de ondergrond. In rugligging kun je bovendien je lichaam even helemaal loslaten. Je hoeft letterlijk en figuurlijk niets op te houden. Je sluit je ogen en geeft je lekker over aan de ervaring van dat moment.

Geef een reaktie