Opladen

Geef een reaktie

OpladenAf en toe moet een mens zich even weer opladen. Zoiets als vakantie is daarvoor bedoeld. De een gaat ver weg om letterlijk een poosje afstand te nemen. Een ander blijft thuis om wat boeken te lezen, met als het lekker weer is een tripje naar het bos of het strand.

Opladen heeft te maken met energie. Dat is eigenlijk best een wonderlijk verhaal. Kennelijk kun je het gevoel hebben geen of weinig energie in voorraad te hebben. Waar blijft die energie? Hoe kom je eraan en waarheen stroomt het weg?

Lek

Bij een fiets moet je band soms ook oppompen. Ergens zit dan een lek. Dat kan een gaatje zijn of ontsnapte lucht bij het ventieltje. Hoe het ook zij, als je maar lang genoeg wacht dan loopt die band helemaal leeg.

Zou dit op dezelfde manier werken in het menselijk systeem? Loopt je energie in een bepaalde situatie min of meer weg? Je kent het vast wel dat sommige dingen je veel energie kosten. Je moet je dan weer opladen om klaar te zijn voor een volgende activiteit.

Stopcontact

Je kunt ook de vergelijking maken met apparaten die werken op elektriciteit. Dan heb je te maken met de aarding. Zonder geaarde stekker werkt het allemaal niet. Ook bij een mens is een goede aarding belangrijk als je op een juiste manier energie aan- en afvoeren wil. Als je bijvoorbeeld na een staande houding aan het observeren en navoelen bent in de Berghouding dan laadt je paradoxaal gesproken jezelf weer op door de ervaring via de voetzolen te laten gaan.

Lichaam en geest opladen lukt bij uitstek bij een yogaoefening als Savasana. In lange versie heet zij Yoga Nidra. Zij werkt zo goed omdat vrijwel de gehele achterzijde de ondergrond raakt. Om te beginnen kun je zo het lichaam helemaal laten dragen. Je hoeft er helemaal niets meer mee te doen. Bovendien kan de adem vrijelijk van lichaam naar aarde en vice versa stromen. De omstandigheden voor het opladen zijn hier in een vrij ideale staat.

The show must go on

Vaak hebben wij mensen er niet zoveel zin in om de tijd te nemen midden in bezigheden en hectiek. Alles moet immers altijd gewoon doorgaan. We hebben geen tijd en the show must go on.

In tijden van vakantie kom je er dan achter hoezeer het nodig was om even pas op de plaats te maken. Het is vrij opvallend dat mensen niet zelden vooral ziek worden op zo’n moment. Door langdurig energietekort slaan ziekte en ongelukjes toe. Nu er ineens tijd is, komen deze dingen naar boven. Opladen duurt nu helaas wel langer, want je hebt er te lang mee gewacht.

Rust

Als yogadocente maar ook als (gewoon) mens ben ik daarom een voorstander van rust, reinheid en regelmaat. Opladen hoort er elke dag bij en niet alleen in het weekend. Of zelfs alleen tijdens de vakantie, zo’n twee keer per jaar. Slapen is bijvoorbeeld een essentieel middel. Bezuinig daarop niet. Begin de dag daarna met wat yoga en meditatie. Het systeem werkt dan de hele dag beter. Je zet de toon en dat klinkt nog uren in je na.

Geef een reaktie