Opladen

Geef een reaktie

OpladenAf en toe moet een mens even weer opladen. Zoiets als vakantie is daarvoor bedoeld. De een gaat ver weg om letterlijk een poosje afstand te nemen. Een ander blijft thuis om boeken te lezen, met als het lekker weer is een tripje naar het bos of naar het strand.

Opladen heeft te maken met energie. Dat is eigenlijk best iets wonderlijks. Kennelijk kun je het gevoel hebben geen of weinig energie op voorraad te hebben. Waar blijft die energie? Hoe kom je eraan en waarheen stroomt het weg?

Lek

Bij een fiets moet je band soms ook oppompen. Ergens zit dan een lek. Dat kan een gaatje zijn of ontsnapte lucht bij het ventieltje. Hoe het ook zij, als je maar lang genoeg wacht dan loopt die band helemaal leeg.

Werkt dit op dezelfde manier in het menselijk systeem? Loopt je energie in bepaalde situaties min of meer weg? Je kent het vast wel dat sommige dingen je veel energie kosten. Je moet je dan weer opladen om je voor te bereiden op een volgende activiteit.

Stopcontact

Je kunt de vergelijking maken met apparaten die werken op elektriciteit. Daar heb je te maken met de aarding. Zonder geaarde stekker werkt het niet. Ook bij een mens is aarding belangrijk voor een goede aan- en afvoer van energie.

Lichaam en geest opladen lukt bij uitstek bij een yogaoefening als Savasana. Deze heet in de lange versie Yoga Nidra. Savasana werkt zo goed omdat vrijwel de gehele achterzijde de ondergrond raakt. Om te beginnen kun je zo het lichaam helemaal laten dragen. Je hoeft er niets meer mee te doen. Bovendien kan de adem vrijelijk stromen tussen lichaam en aarde. De omstandigheden voor het opladen zijn hier vrij ideaal.

The show must go on

Vaak hebben wij mensen er niet zoveel zin in om de tijd te nemen. Alles moet immers gewoon doorgaan. We hebben geen tijd en the show must go on.

In tijden van vakantie kom je er dan achter hoezeer het nodig was om even pas op de plaats te maken. Mensen worden niet zelden vooral ziek op zo’n moment. Nu er ineens tijd is, komen tekorten naar boven. Opladen duurt nu helaas vaak wel langer, want je hebt er te lang mee gewacht.

Rust

Ik ben daarom een groot voorstander van rust, reinheid en regelmaat. Opladen hoort er elke dag bij en niet alleen in het weekend. Of zelfs alleen tijdens de vakantie, zo’n twee keer per jaar. Slapen is bijvoorbeeld een essentieel middel. Bezuinig daarop niet. Begin de dag daarna met wat yoga en meditatie. Het systeem werkt zo de hele dag beter. Je zet de toon en dat klinkt nog uren in je na.

Geef een reaktie