Overdrijven is ook een vak

Geef een reaktie

Olifant op balJe iets voornemen is een, het dan ook voor wat langer dan een paar dagen volhouden is vaak een ander verhaal. Het woord discipline komt naar boven, maar de omschrijving maat houden is zeker ook een zeer belangrijke factor.

Ik hoor namelijk nog wel eens dat iemand enthousiast is begonnen met yoga en dan na vrij korte tijd afhaakt omdat hij/zij te hard van stapel is gelopen. Overdrijven is ook een vak!

Hoe het komt

Dat overdrijven is mijns inziens een duidelijk symptoom van de kwaal en hoort bij waarom het nodig was om met die yoga te beginnen. Je merkt bij jezelf dat je al tijden achter jezelf en je agenda aan het aanhollen bent, en besluit dat het maar eens tijd is om wat meer tijd vrij te maken voor rust en ontspanning.

Echter, de aard van het beestje kun je niet buiten de deur zetten als jij je oefeningetjes doet en al snel ga je even fanatiek aan de slag als je met andere dingen gewend bent te doen.

Als je eenmaal gewoonlijk teveel van jezelf te vergt en overdrijven tot levenskunst hebt verheven dan wordt het lastig om daar ineens mee op te houden. Ook als je met yoga aan de slag gaat…

Humor

Belangrijk is vooral dat je dit patroon gaat leren herkennen. Dat is een wezenlijk kenmerk van yoga: je leert jezelf beter kennen en gaat zien hoe je geneigd bent om de dingen aan te pakken.

Een prachtig begin is dan dat je op een gegeven ook heel hard kan lachen wanneer je jezelf weer eens te bocht uit ziet vliegen. Daar ga ik weer, denk je dan. Als je uitgelachen bent, maak je een innerlijk notitie en kijkt bij een volgende gelegenheid of overdrijven weer de keus is die je maakt.

Hardnekkig

Bepaalde gewoontes zijn soms heel lastig uit te roeien, weet ik uit ervaring. Zo weet ik van mezelf dat ik ook nog wel eens te hard van stapel kan lopen als ik ergens enthousiast over ben. Dus ook overdrijven.

Wat ik ook weet is dat ik in de afgelopen jaren steeds beter heb leren afstemmen. Ik voel dus eerder dan vroeger wanneer ik te ver ga. Meestal ben ik dan in staat er met een glimlach naar te kijken en de draad daarna weer op te pakken, een tandje minder.

Vriendelijk

Voor mij persoonlijk werkt het het beste om mild te zijn met betrekking tot mijn handelen. Hard oordelen of veroordelen helpen me niet. Als een ander dat doet, is het al vervelend, maar vaak ben je zelf het strengst in wat je van jezelf verwacht.

Dat inzicht is mijns inziens overigens ook al heel wat waard. Ik spreek weer uit eigen ervaring…

Wat kun je doen

Dus als je nu aan de slag gaat met yoga en je merkt op dat je aan het overdrijven bent, zet yoga dan in waarvoor zij bedoeld is. Oefen je erin vriendelijk naar jezelf te kijken en jezelf niet te veroordelen als het ontspannen en tot rust komen niet helemaal verlopen zoals jij van tevoren had bedacht.

Kijk ook of je kunt glimlachen naar je verwachtingen en naar hoezeer je je best doet om wat minder te overdrijven šŸ˜‰

Een Nederlandse boeddhistische leraar zei eens tegen mijn vriend: ‘Mensen zijn grappige wezens…’ Zelf vind ik dat een prachtige wijsheid om elke dag met me mee te nemen. Succes!

Geef een reaktie