Overspannen

Geef een reaktie

OverspannenOverspannen worden kan de beste overkomen. Hoewel, is het echt overkomen of ligt er ook een flink aandeel bij jezelf? Omstandigheden zijn er natuurlijk in soorten en maten. De vraag blijft bestaan: hoe sta jij erin?

Als je overspannen bent, wil je zulke dingen misschien niet horen. Daarvoor heb je toch geen energie. Ik kan me overigens ook voorstellen dat je het juist allemaal wel anders aan wil gaan pakken. In dat geval is de tijd rijp voor dit verhaal.

Veranderingen aanbrengen in je leven is vaak niet zo eenvoudig. Heel ingrijpend kan dat zijn. Waar je aan gewend bent, laat je niet zomaar varen. Je eerste neiging is dan ook om het volgende keer weer zo te doen. Zoiets vraagt dus het nodige doorzettingsvermogen. Overspannen worden of anderszins ziek blijkt echter niet zelden een begin te zijn. Er is nu immers een sterke motivatie: dit gebeurt me verdorie niet nog een keer!

Beginnen

Hoe moet je beginnen als het zover gekomen is dat je niet meer functioneert? In het klein is dan mijn advies. Het heeft een tijd geduurd voordat je in deze situatie bent gekomen. Neem dan nu ook de tijd om het anders te gaan doen.

Overspannen word je niet van vandaag op morgen. Er is doorgaans sprake van roofbouw voor lange tijd. Overmatige druk in je werk of je thuissituatie. Zorgen over hoe het verder moet, het helpt allemaal niet mee.

Je aanpak als je op een bepaald punt bent aangekomen, is er een van met mate en met beleid. Om te beginnen zul je jezelf moeten leren ontspannen. Een paar minuten per oefening, dat is genoeg Te beginnen elke dag een keertje. Zo bouw je het een en ander rustig op. Het klinkt natuurlijk ook best logisch: ontspannen als je overspannen bent. Eraan beginnen is een andere kwestie. Het vraagt echt iets van je, een keuze voor dat moment.

Oefening

De makkelijkste manier om te ontspannen is als je gaat liggen op je rug. Ga met je aandacht om te beginnen naar je rechter grote teen. Leid jezelf dan geleidelijk, deel voor deel, door je lichaam. Tot je aan het andere eind, bij de kruin aangekomen bent.

Om het voor jezelf nog eenvoudiger te maken, kun je je laten leiden bijvoorbeeld door mijn stem. Kies voor een korte of langere ontspanning.

In de loop van de tijd kun je dan verder gaan variƫren. Soms een oefening voor de adem of rustig zitten op een stoel. Als je de inspiratie hebt, kun je dan ook geleidelijk aan eens een fysiek oefeningetje gaan proberen. Neem je tijd, want ook dat is op zichzelf al goed.

Overspannen

Overspannen zijn is geen pretje. Ook zelf weet ik hoe dat voelt. Er is spanning en er is vermoeidheid. Vaak zijn er ook andere klachten. Je zit er toch maar mee. Het enige wat ik je hier graag mee zou willen geven, is dat er mogelijkheden zijn om een andere weg in te slaan. Geef jezelf gereedschap om beter voor jezelf te leren zorgen. Ontspanning en rust zijn broodnodig, voor ieder mens.

Geef een reaktie