Perfectionisme

1 Reaktie

PerfectionismePerfectionisme is een beetje als een tweesnijdend zwaard. Enerzijds ga je voor uitstekende resultaten. Anderzijds worden de dingen je misschien soms teveel omdat je geen genoegen neemt met minder dan de top.

Dat kan er ook voor zorgen dat je het moeilijker maakt dan het zou hoeven wezen. Want, wat is dat eigenlijk: perfect? En is perfectionisme eigenlijk wel in elke situatie wenselijk. Weerspiegelt iets met een krasje of een deukje niet meer hoe het in wezen werkelijk is?

Uiterlijk

Perfectionisme kan zich uiten in de manier waarop je eruit ziet. Eerst is er het beeld van hoe je eruit zou willen zien. Voor mooie kleren kun je wellicht zorgen. Aan je fysieke uiterlijk zit echter natuurlijkerwijs een grens.

In hoeverre ga je nu in je zucht naar perfectie sleutelen totdat je jezelf gevormd heb naar je eigen ideale beeld? Kun je je aandacht niet beter besteden aan hoe en wie je van binnen bent?

Een andere vraag die je kunt stellen voor wie je eigenlijk al dat perfectionisme cultiveert. Is het bijvoorbeeld om een bepaalde diep gelegen onzekerheid of disbalans te verhullen dat je niet tevreden kunt zijn met een wat minder kunstmatig geheel?

Doen en laten

In wat je doet, kan perfectionisme ook hoogtij vieren. Dat kost je waarschijnlijk veel tijd en energie. De kleinste oneffenheid vind je namelijk onacceptabel, ook als is het bijna niet meer redelijk hoeveel jij er mee bezig bent.

Natuurlijk is het prijzenswaardige eigenschap om de dingen die je doet te willen laten slagen, maar ook hier geldt weer eens: overdrijven is ook een vak. Niemand zal jou afwijzen als je genoegen neemt met iets minder. Mogelijk maakt het jou zelfs toegankelijker, meer menselijk en wordt samenwerken met anderen een minder onbereikbare berg.

Jouw perfectionisme vraagt dus om enige matiging. Een nadruk op laten waar doen voor jou altijd het enige werkwoord was. Laat de dingen eens wat meer gebeuren. Wat minder controle en de teugels ietsje meer los.

Ademen

Een mooie oefening die ik je hier aan kan bieden, is heel simpel de adem volgen zoals deze van nature gaat. Bij ademen is het geen kwestie van beter of slechter. Er is alleen de adem op de wijze dat deze daar en dan is. Laat je ingrijpen hier eens een paar minuten varen. Grijp voor een keertje niet meteen in. Adem is goed en hoef je niet om te vormen naar een of ander beeld dat jij er in je hoofd van hebt gemaakt.

Misschien geeft zo ademen je ook in figuurlijke zin wat lucht. Misschien kun je in deze kleine adempauze jouw perfectionisme met iets meer afstand bekijken en relativeren wat anders zo groot is in jouw bestaan. Als je vervolgens eens helemaal de boel de boel wil laten is Yoga Nidra een goed idee. Laat je lichaam maar helemaal door de ondergrond dragen. Vertrouw er maar op dat alles goed komt en goed is, ook zonder dat jij er wat aan doet.

Ervaar zo stukje bij beetje dat je voor perfectie niet zoveel hoeft te doen. De dingen zijn uit zichzelf al helemaal juist en mooi geschapen. Vaak geldt dat je van wat je toevoegt uiteindelijk ook weer af moet. Perfectionisme zorgt voor ballast, hoe goed het ook door jou is bedoeld.

1 Reaktie op “Perfectionisme”

  1. Mark

    Perfectionisme is wat mijzelf aangaat vaak erg vermoeiend. Hoe perfectionistischer, des te minder goed ik dan veelal in mijn vel zit. Maar ik herken de symptomen en weet wanneer ik beter iets kan temperen. Maar ja, het is soms zo verleidelijk het 100 % goed te doen.

Geef een reaktie