Perfectionisme

1 Reaktie

PerfectionismePerfectionisme is een beetje als een tweesnijdend zwaard. Enerzijds ga je voor uitstekende resultaten. Anderzijds worden de dingen je misschien soms teveel omdat je geen genoegen neemt met minder dan de top.

Dat kan er ook voor zorgen dat je het voor jezelf moeilijker maakt dan het zou hoeven zijn. Want wat is perfect eigenlijk? En is perfectionisme wel in elke situatie wenselijk? Weerspiegelt iets met een krasje of een deukje niet meer hoe het werkelijk is?

Uiterlijk

Perfectionisme kan zich uiten in hoe je eruit ziet. Eerst is er het beeld van hoe je eruit zou willen zien. Voor mooie kleren kun je zorgen. Aan je fysieke uiterlijk zit echter natuurlijkerwijs een grens.

In hoeverre ga je nu sleutelen totdat je jezelf gevormd heb naar je ideale beeld? Kun je je aandacht niet beter aan andere zaken besteden?

Een vraag die je kunt stellen is voor wie je eigenlijk al dat perfectionisme cultiveert. Is het bijvoorbeeld om een bepaalde diep gelegen onzekerheid of disbalans te verhullen?

Doen en laten

In wat je doet kan perfectionisme ook hoogtij vieren. Dat kost je waarschijnlijk veel tijd en energie. De kleinste oneffenheid vind je namelijk onacceptabel, ook als is het bijna niet meer redelijk hoeveel je ermee bezig bent.

Natuurlijk is het een prijzenswaardige eigenschap om de dingen die je doet te willen laten slagen. Hier geldt wel: overdrijven is ook een vak. Niemand zal je afwijzen als je genoegen neemt met iets minder. Mogelijk maakt het je zelfs toegankelijker en menselijker.

Je perfectionisme vraagt dus om enige matiging. Een nadruk op laten waar doen voor jou altijd het enige werkwoord was. Laat de dingen eens wat meer gebeuren. Wat minder controle en de teugels ietsje meer los.

Ademen

Een mooie oefening die ik je hier aan kan bieden, is heel simpel de adem volgen. Bij ademen is het geen kwestie van beter of slechter. Er is alleen de adem, op de wijze dat die daar en dan is. Laat je ingrijpen eens een paar minuten varen. Grijp voor een keertje niet meteen in. Adem is goed van zichzelf en hoef je niet om te vormen naar een of ander beeld dat jij er in je hoofd van hebt gemaakt.

Misschien geeft ademen je zo ook in figuurlijke zin wat lucht. Misschien kun je in deze kleine adempauze je perfectionisme met iets meer afstand bekijken. Als je vervolgens eens helemaal de boel de boel wilt laten is Yoga Nidra een goed idee. Laat je lichaam maar helemaal door de ondergrond dragen. Vertrouw er maar op dat alles goed komt en goed is, ook zonder dat jij er wat aan doet.

Ervaar zo stukje bij beetje dat je voor perfectie niet zoveel hoeft te doen. De dingen zijn uit zichzelf al OK. Vaak geldt dat je van wat je toevoegt uiteindelijk weer af moet. Perfectionisme zorgt voor ballast, hoe goed het ook door jou is bedoeld.

1 Reaktie op “Perfectionisme”

  1. Mark

    Perfectionisme is wat mijzelf aangaat vaak erg vermoeiend. Hoe perfectionistischer, des te minder goed ik dan veelal in mijn vel zit. Maar ik herken de symptomen en weet wanneer ik beter iets kan temperen. Maar ja, het is soms zo verleidelijk het 100 % goed te doen.

Geef een reaktie