Pilates oefeningen

Geef een reaktie

Pilates oefeningenPilates oefeningen kunnen een waardevolle aanvulling zijn als je aan yoga doet. Je kunt ze eigenlijk voor heel veel yogahoudingen gebruiken. Pilates oefeningen helpen je om sterker te worden in je core, oftewel in je buik en onderrug.

In yoga oefeningen of yoga asana helpt het als je het principe van Pilates in gedachten meeneemt. Dit betekent dat je met mate de navel wat intrekt en de onderrug wat aanspant. Misschien ben jij namelijk een van die mensen die last heeft van rugklachten. Die rugklachten zijn vaak het gevolg van het feit dat er geen goede balans is in de spieren van buik en onderrug.

Sporten en yoga

Al eerder schreef ik over de combinatie van yoga en sport. Deze zijn in de kern heel verschillend, maar vullen elkaar idealiter uitstekend aan. Pilates oefeningen vallen wat mij betreft onder sporten hoewel er zeker ook raakvlakken met yoga zijn. Sporten omdat het accent gelegd wordt op fysiek resultaat. Yoga vanwege het rustige tempo. De oefeningen zijn niet gericht op het laten stijgen van de hartslag. Wie wel eens Pilates heeft gedaan, weet echter dat je het er toch behoorlijk warm van krijgt.

Een verschil met yoga is dat je bij Pilates oefeningen buik en onderrug voortdurend aanspant. Bij yoga gaat het in elk geval ook om het leren ontspannen van elk lichaamsdeel. Hoe kun je dan toch profijt hebben van de goede aspecten van beide? En hoe kun je Pilates oefeningen toch inbouwen in wat je bij yoga doet?

Het principe van Pilates oefeningen

Het principe van Pilates oefeningen is zoals gezegd het continue aanspannen van buik- en onderrugspieren. Je trekt je navel in en je spant het spiercorset aan onderin de rug. De diepliggende spier in de buik heet in het Latijn de transversus abdominis. Deze heeft bij Pilates een centrale rol. De tegenhanger van deze spier zit onderin de rug. Het heeft niet zoveel zin om alleen aandacht aan een van de twee te besteden. Het geheel van buik en onderrug wordt bij Pilates ook wel core of powerhouse genoemd.

Hetzelfde principe is bij yoga toepasbaar bij verschillende oefeningen. Je kunt denken aan specifieke op de buik gerichte oefeningen. Een voorbeeld daarvan is Navasana, ook wel Boothouding genoemd. In staande houdingen is het echter ook bruikbaar. Een voorbeeld van zo’n staande houding is Berghouding. Aanspanning van de core betekent hier mijns inziens dat je het gebied lichtjes wat extra stevigheid geeft. Het gaat er niet om zoals bij Pilates oefeningen buik- en onderrug op volle kracht aan te spannen. Je doel is hier dat de boel niet inzakt. Voor yoga is dat genoeg.

Bekkenbodemspieren

Een ander aspect van Pilates oefeningen is de focus op de spierfunctie in het bekkenbodemgebied. Voor zowel mannen als vrouwen is het goed om die spieren actief te houden. Bij vrouwen kan dit preventief werken voor incontinentie in latere jaren. Vooral vrouwen die kinderen gebaard hebben, krijgen hier vaak mee te maken. In Pilates oefeningen trek je de bekkenbodemspieren actief naar binnen. Yoga kent dergelijke oefeningen ook. Wat je zelf eens zou kunnen proberen is met enige regelmaat je sluitspieren naar binnen te trekken of juist uit te laten stulpen. Je zult merken dat je hiermee je bekkenbodemspieren versterkt.

Adem

Pilates oefeningen kennen een eigen manier van ademen. Deze gaat nogal eens tegen de manier van ademen bij yoga in. Een aspect ervan is dat je bij Pilates door de neus in en door de mond uit dient te ademen. Je weet inmiddels wellicht hoe dit bij yoga zit: ademen doe je door je neus. Bij Pilates oefeningen kunnen je opnieuw de link leggen met sporten. Uitademen door de mond is daar ook het gebruik. Bovendien adem je tijdens sporten uit op andere momenten dan bijvoorbeeld bij yoga. In de sport adem je uit als je een krachtsinspanning levert. Pilates gebruikt precies hetzelfde principe: je stoot de adem uit wanneer het lichaam het meeste moet doen.

In yoga ligt dit net iets anders. Het ritme van de adem heeft daarin een eigen verloop. De kunst is om die niet zozeer te reguleren, maar een natuurlijke weg te laten volgen. Uitzondering zijn de oefeningen in Pranayama. Daarin stuur je de adem wel heel bewust en gericht. Pranayama betekent ook zoiets als controle of beheersing van de adem. Over het algemeen gaat in yoga de adem echter idealiter haar eigen weg.

Geef een reaktie