Post-Polio & Yoga

Yoga zorgt voor minder pijn, minder vermoeidheid en meer ontspanning.

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in en krijg direct toegang tot een proefles Yoga speciaal voor Fibromyalgie.


Wat is Post-Polio?

Post-polio is een spierziekte die kan optreden bij mensen die in het verleden Polio hebben gehad. De ziekte kenmerkt zich onder andere door vermoeidheid, pijn in spieren en gewrichten, minder spierkracht en minder uithoudingsvermogen.

Er is helaas geen medicijn tegen Post-Polio. Spierziekten Nederland raadt aan om grote inspanningen te vermijden en veel rust te nemen. Wel wordt aangeraden niet-vermoeiende oefeningen te doen. Het is dus belangrijk wél te blijven bewegen.

Hoe kan yoga helpen?

Yoga bestaat uit milde oefeningen. Je hoeft er dus niet lenig of fit voor te zijn! Je kunt bewegen op een manier die fysiek niet belastend is. Je lichaam zal in dit proces geleidelijk wat soepeler en sterker worden.

Bovendien leer je heel goed waarnemen wat een oefening met je doet. Leren onderscheiden wat er fysiek en mentaal in je omgaat en wat je nodig hebt, is essentieel in yoga. Deze vaardigheid kun je meenemen in het dagelijks leven om jouw balans tussen activiteit en rust beter te leren afstemmen. Je leert je grenzen herkennen en bewaken.

Ook de andere kant van de balans – het nemen van rust komt – in yoga aan bod. In meditaties en ontspannings­oefeningen oefen je in loslaten en ontspannen.

Interview

Bekijk hier een interview dat we hebben opgenomen met Rineke. Zij heeft Post-Polio en heeft enkele jaren geleden yoga ontdekt (al had ze er in het begin wel wat bedenkingen bij...)Onderzoek

Ook wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat yoga goed is bij Post-Polio. Het Conemaugh Post-Polio Center in de Verenigde Staten heeft in 2004 onderzoek gedaan naar de effecten van yoga en meditatie op Post-Polio.

Drieëntwintig patiënten kregen een vijfdaagse introductie cursus, en oefenden vervolgens twaalf weken thuis. Aan het begin en aan het eind van het onderzoek werden onder andere pijn en vermoeidheid in kaart gebracht. Deze bleken significant verbeterd te zijn.

Aan de slag?

Als je Post-Polio hebt en nog nooit yoga hebt gedaan voel je misschien een drempel om te beginnen. De lessen bij het yogaklasje bij jou in de buurt zijn waarschijnlijk te lang en bevatten oefeningen die voor jou moeilijk zijn om te doen. Ook yogavideo's op YouTube houden geen rekening met jouw specifieke behoeften en mogelijkheden.

Op Yoga Centraal vind je lessen die speciaal zijn samengesteld voor Post-Polio. Deze lessen bevatten een mix van traditionele yoga oefeningen en aangepaste oefeningen op een stoel. We hebben deze lessen ontwikkeld en getest met een groep Post-Polio patiënten in samenwerking met een fysiotherapeut die veel ervaring heeft met deze doelgroep.

Je kunt op je eigen tempo ervaren wat jouw mogelijkheden zijn. Gewoon thuis, achter je computer of tablet, op het moment dat het jou uitkomt.


Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in en krijg direct toegang tot een proefles Yoga speciaal voor Fibromyalgie.