Psychische klachten

4 Reakties

Psychische klachtenPsychische klachten kunnen van diverse aard zijn en verschillende achtergronden hebben. Vaak is het moeilijk om een enkele, specifieke oorzaak te noemen. Een combinatie van aanleg en persoonlijke geschiedenis ligt in veel gevallen voor de hand.

Professionals kiezen niet zelden voor een combinatie van behandelingen. Dus niet alleen maar pillen, maar bijvoorbeeld ook cognitieve therapie of mindfulness. Bij de ene persoon slaat iets anders aan dan bij de ander. Waar dat precies aan ligt, is niet altijd verklaarbaar.

Tegenwoordig worden yoga en meditatie steeds meer ingezet als een aanvullend middel om iemands welzijn te bevorderen. Psychiaters en psychologen sturen hun cliënten vaak naar een cursus mindfulness. Meestal worden deze cursussen in het behandelcentrum zelf verzorgd. Er bestaan speciale opleidingen voor professionals in dit werkveld om met mindfulnesstechnieken aan de slag te gaan.

Mag ik even uw aandacht

Al eerder schreef ik over overeenkomsten en verschillen tussen yoga en mindfulness. In dit verband wil ik vooral een grote overeenkomst benadrukken: AANDACHT. Als je namelijk met je volledige aandacht aanwezig bent bij de dingen die je doet dan verandert er iets in je leven.

Uiterlijk is dat misschien niet meteen zichtbaar, maar innerlijk wel. Zeker bij regelmatige oefening en na verloop van tijd. Dit is een gegeven voor iedereen die hiermee aan de slag gaat. Hier heb ik het echter specifiek over mensen die te maken hebben met psychische klachten.

Naar binnen

Bij meditatie of bij bijvoorbeeld de Berghouding vraag ik deelnemers om even de tijd te nemen om hun aandacht naar binnen te richten. Die omschakeling moet even worden gemaakt. Kennelijk zijn er over het algemeen gesproken namelijk andere dingen in ons blikveld. We richten ons het grootste deel van de dag op de wereld om ons heen.

In die buitenwereld is echter zo’n enorme variëteit aan indrukken en impulsen dat je van goede huize moet komen om niet enorm versnipperd te raken. Eigenlijk is niet zo vreemd dat sommigen hierbinnen de weg kwijt raken. Waar is in deze brij immers nog een houvast? Concentratie op je binnenwereld kan je helpen weer wat meer op het ‘goede’ spoor te komen. Als je basis je eigen centrum is dan kun je daar in elk geval op elk moment even naar terug.

Veilige haven

Als je te maken hebt met psychische klachten is een dergelijke veilige haven natuurlijk extra van belang. Yoga en meditatie geeft je gereedschap om een dergelijke plek in jezelf te vinden. Je hoeft er niet ergens voor naartoe, maar hebt het altijd bij je.

Zet dit dus in naast wat op andere fronten nodig is. Luister naar adviezen van professionals en bouw tegelijkertijd aan de basis in jezelf. Hopelijk kun je dan beter omgaan met wat je tegenkomt. Het mooie van yoga en meditatie is namelijk dat je leert om vanuit aandacht een stapje opzij kunt doen. Je kunt naar jezelf kijken en je even wat minder identificeren met wat je bij jezelf waarneemt. Jij bent niet gelijk aan jouw psychische klachten. Er is iets in jou wat stralend en ongeschonden is.

4 Reakties op “Psychische klachten”

  1. Madelein

    Hoi Sylvia,

    Weer mooi gesproken in dit blog. Ik snap het ook allemaal (helemaal).
    Maar je hebt er niet bijgezet waar het knopje zit voor deze omschakeling…. 😉
    Het is zo moeilijk om van de automaat af te komen en de dingen die je doet met aandacht te doen……..

    Groetjes Madelein

  2. Sylvia Spruit

    Het is moeilijk, maar tegelijkertijd eigenlijk ook heel makkelijk… Je hoeft ‘alleen maar’ de beslissing te nemen om er op dat moment met heel je aandacht bij te zijn. Dat ene moment, daar gaat het om. Steeds opnieuw… Dank je Madelein 🙂

  3. Peter

    Heb al een tijd last van psychische misselijkheid. Denken jullie dat yoga daartegen kan helpen?

  4. Sylvia Spruit

    Je zou het kunnen proberen… Rustige oefeningen en misschien zelfs alleen maar rustig zitten en ademen is goed voor heel veel psychisch ongemak, in wat voor vorm dan ook. Of je misselijkheid ervan overgaat, kan ik natuurlijk niet voorspellen. Dat hangt vermoedelijk van meer af dan van alleen yoga-oefeningen. Laat me weten als je nog meer vragen hebt. Alle goeds!

Geef een reaktie