Psychosomatisch

Geef een reaktie

PsychosomatischPsychosomatisch betekent eigenlijk dat jouw geestelijke gesteldheid samenhangt met je lichamelijke welzijn. Je kent vast wel de uitdrukking: het zit tussen de oren. Mensen bedoelen daarmee dat je ergens last van heb, doordat je er op een bepaalde manier over denkt of mee bezig bent.

Spanning in het hoofd kan bijvoorbeeld zorgen voor spanning in het lichaam. Andersom kan natuurlijk ook. Als je pijn voelt in een bepaald lichaamsdeel kun je daar psychisch onder lijden. Je maakt je er zorgen over en voelt je ook fysiek eigenlijk nog beroerder door al die gedachten in je hoofd.

Herken jij iets in bovenstaand en heb jij wel eens iets gehad waarbij de beschrijving psychosomatisch als vlag de lading dekt?

Artsen

Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat artsen tegenwoordig ook wel weten dat lichaam en geest met elkaar te maken hebben. Niet zelden stuurt de dokter iemand naar bijvoorbeeld yoga of naar een psycholoog. Hoe ver ze daarin gaan, zal per persoon verschillen. Wat in de ogen van de een heilzaam is, noemt de ander kwakzalverij.

Het woord psychosomatisch is echter nu wel gemeengoed. Niemand zal nog beweren dat wat in het hoofd gebeurt volledig gescheiden is van de romp. Een kip zonder kop loopt nog even verder. Bij een mens is dit echter voor zover ik weet niet het geval.

Hoofdactiviteit

Bij sommige mensen is de verbinding tussen lichaam en geest ver te zoeken. Je kent ze vast ook wel in je omgeving, mensen die vooral bezig zijn in hun hoofd. In mijn yogapraktijk kom ik ze regelmatig tegen. Met yogaoefeningen komen ze weer wat meer in hun lichaam. Dit is een kwestie van aandacht. Het kan echter voor zo iemand een enorme schakeling zijn.

Klachten die een dergelijk persoon zou kunnen hebben, is duizeligheid of te laat opmerken dat er fysiek iets aan de hand is. Bij duizeligheid is het hoofd als een ballonnetje. Het contact met de ondergrond schiet tekort en dat blijft op termijn niet zonder gevolg. Als je niet voelt wat er vanaf de nek naar beneden in je plaatsvindt, kun je ineens merken dat je eigenlijk heel ziek bent. Je merkte het niet, want je aanwezigheid was vooral in je hoofd.

Omgaan met pijn

Pijn in je lichaam gaat meestal gepaard met allerlei gedachten. Bij langdurige aandoeningen lijkt me dat zeker het geval. Spanning en angst maken echter de lichamelijke pijn alleen maar erger. Het een versterkt het ander en zo kunnen je terechtkomen in een neerwaartse spiraal.

Hoe kun je in dit soort gevallen het tij nu op natuurlijke wijze helpen keren, uiteraard in combinatie met de reguliere zorg? Oefeningen ter ontspanning lijken me in alle gevallen op zijn plaats. Voor de een is dat in de vorm van met aandacht zitten of liggen, voor de ander zijn fysieke houdingen de aangewezen weg.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk hoef je niet te wachten met het zorg dragen voor je ontspanning. Integendeel, ik raad je aan haar onderdeel te maken van je dagelijkse bestaan. Voorkomen is beter dan genezen en je voelt je er ook nog eens een stuk prettiger bij.

Geef een reaktie