Psychosomatisch

Geef een reaktie

PsychosomatischPsychosomatisch betekent eigenlijk dat je geestelijke gesteldheid samenhangt met je lichamelijke welzijn. Je kent vast wel de uitdrukking: het zit tussen de oren. Mensen bedoelen daarmee dat je ergens last van heb omdat je er op een bepaalde manier over denkt of mee bezig bent.

Spanning in het hoofd kan bijvoorbeeld zorgen voor spanning in het lichaam. Andersom kan natuurlijk ook. Als je pijn voelt in een bepaald lichaamsdeel kun je daar psychisch onder lijden. Je maakt je er zorgen over en voelt je ook fysiek beroerder door al die gedachten in je hoofd.

Herken jij iets in bovenstaande en heb jij wel eens iets gehad waarbij psychosomatisch de vlag is die de lading dekt?

Artsen

Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat artsen tegenwoordig ook weten dat lichaam en geest met elkaar te maken hebben. Niet zelden stuurt de dokter iemand naar yoga of naar een psycholoog. De mate waarin ze dit doen zal per persoon verschillen. Wat in de ogen van de een heilzaam is, noemt de ander kwakzalverij.

Het woord psychosomatisch is echter nu wel gemeengoed. Niemand zal nog beweren dat wat in het hoofd gebeurt volledig gescheiden is van de rest. Een kip zonder kop loopt nog even verder. Bij een mens is het in dit geval einde oefening.

Hoofdactiviteit

Bij sommige mensen is de verbinding tussen lichaam en geest ver te zoeken. Je kent ze vast in je omgeving: mensen die vooral bezig zijn in hun hoofd. In mijn yogapraktijk zie ik ze regelmatig. Met yogaoefeningen komen ze weer wat meer in hun lichaam. Dit is een kwestie van tijd en aandacht. Het kan echter voor zo iemand een enorme omschakeling zijn.

Klachten die zo iemand zou kunnen hebben, zijn duizeligheid of een te laat opmerken dat er fysiek iets aan de hand is. Bij duizeligheid is het hoofd als een ballonnetje. Het contact met de ondergrond is niet optimaal. Dit blijft op termijn niet zonder gevolg. Als je niet voelt wat er vanaf de nek naar beneden in je plaatsvindt, kun je ineens met je neus op het feit gedrukt worden dat je eigenlijk heel ziek bent. Je merkte het niet eerder, want je zat vooral in je hoofd.

Omgaan met pijn

Pijn in je lichaam gaat meestal gepaard met veel gedachten. Bij langdurige aandoeningen is dat zeker het geval. Spanning en angst maken echter de lichamelijke pijn alleen maar erger. Het een versterkt het ander en zo kun je terechtkomen in een neerwaartse spiraal.

Hoe keer je in dit soort gevallen het tij. Oefeningen ter ontspanning lijken me in alle gevallen gunstig Voor de een is dat in de vorm van met aandacht zitten of liggen, voor de ander zijn fysieke houdingen de aangewezen weg.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk hoef je niet te wachten met zorg dragen voor je ontspanning. Integendeel, ik raad je aan dit onderdeel te maken van je dagelijkse leven. Voorkomen is beter dan genezen en je voelt je er ook nog eens een stuk prettiger bij.

Geef een reaktie