Regelneef

Geef een reaktie

RegelneefRegelneef ben je als je wel houdt van organiseren. Zelf ben ik ook zo’n exemplaar. Het is mijn hobby om de touwtjes in handen te nemen. En wee je gebeente als het niet gaat zoals ik wil šŸ˜‰

Je weet, ik houd wel van een grapje. Dat ik zo’n regelneef ben, is soms vooral komisch voor de mensen om mij heen. Zij zien dan ineens weer eens die vastberaden blik op mijn gezicht verschijnen. Ze weten wel hoe laat het dan is en als ze slim zijn, laten ze mij maar een beetje begaan.

Als regelneef heb ik graag de controle. Niets is lastiger als een ander een spaak in de wielen steekt. Wat mijzelf betreft, kan ik de zaakjes redelijk sturen. Wat een ander doet, daar moet ik het soms gewoon mee doen.

Je begrijpt dat zoiets mij wel eens matig kan bekoren. In een wijze bui laat ik dit echter zoveel mogelijk los. Regelneef ben ik dan ook ten aanzien van mijn eigen opstelling. Dat is tenminste een terrein waar ik nog enige invloed op heb.

Zelfspot

Om jezelf kunnen lachen, is ook in dit geval een kwaliteit om te koesteren. Lol om een ander is natuurlijk veel gemakkelijker, maar dat wist je vast al. In de spiegel kijken is eigenlijk buitengewoon grappig. Probeer het eens en je lacht je rot.

Ik zou geen regelneef zijn als ik ook dit niet zou proberen te sturen. Daarom maak ik er maar gewoon een oefening van. Zelfobservatie pas ik toe bij al mijn handelingen. Dat is geworden tot een soort tweede natuur.

Controle

Controle willen hebben, is trouwens lastig uit te roeien. Het spontane in het leven is echter ook een niet te temmen fenomeen. Beter is dus om beide in hun hoedanigheid te aanvaarden. In de strijd tegen de regelneef in mij trek ik wellicht zelfs aan het kortste eind.

Ermee omgaan is mijn streven. Eigenaardigheden zijn niet zo erg als je vooral je voordeel ermee doet. Dat betekent niet dat ik mijn regelneef altijd zal voeden. Soms zet ik hem zelfs op water en brood.

Op gezette tijden laat ik hem echter in zijn rol floreren. Een regelneef heeft zijn voordelen als het om sommige praktische zaken gaat. Ik heb deze vaardigheid immers niet voor niets gekregen. Beter dus om het in te zetten zonder daarmee mijzelf geweld aan te doen.

Mijn regelneef en ik

Je ziet, ik behandel mijn regelneef als een bezoeker. Eentje die zijn voor- en zijn nadelen heeft. Deze regelneef is een karaktertrek, maar maakt niet direct deel uit van mijn constitutie. Symptomen ervan zie ik dan ook als dingen die komen en gaan.

Deze hele wereld is zeer veranderlijk. Ik zorg er dus voor dat ik me er niet steeds mee identificeer. Als rechtgeaarde regelneef probeer ik daar een stokje voor te steken. Zo is die eigenschap toch nog ergens goed voor.

In yogatermen zie ik dit als een mogelijkheid om te blijven onderscheiden. Wat hoort bij mij hoort en wat niet? Mijn regelneef komt zo nu en dan op de koffie. Als het kopje leeg is dan mag ie weer gaan.

Is er in jouw leven ook een soort regelneef? Of heeft jouw neef een andere liefhebberij? Onderzoek bij jezelf wat bij jou authentiek is. Gun die neef af en toe wat ruimte, maar laat het daar dan ook bij.

Geef een reaktie