Reuma

Geef een reaktie

ReumaIs reuma een belemmering voor yoga of is het juist heilzaam om yoga te doen als je aan reuma lijdt? Een eenduidig antwoord kan ik hier helaas niet op geven, aangezien er veel verschillende vormen van reuma zijn. In het algemeen kan ik er echter wel iets over zeggen. Yoga helpt om doorbloeding te bevorderen en dat is ook voor mensen met reuma een goede zaak. Goed leren voelen in het lichaam is een verworvenheid die komt met regelmatig oefenen. Kunnen ontspannen is bovendien iets waar een ieder, dus ook een reumapati├źnt, baat bij heeft.

Zoals gezegd zijn er nogal wat verschillende vormen van reuma. Ik denk bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen artrose en artritis. Symptomen zijn verschillend en de aanpak natuurlijk ook. Artrose heeft namelijk te maken met slijtage. Aan dat proces valt uiteindelijk niet veel te doen. Artritis is een vorm van ontsteking. Het verloop is vaak grillig en niet iedereen lijdt eraan op eenzelfde manier.

Persoonlijke ervaring

Ook zelf heb ik wel eens te maken gehad met reumatische symptomen. Die kwamen voor mijn gevoel uit het niks. Een van mijn handen begon ineens op allerlei plekken afwisselend te ontsteken. Vingers zwollen af en aan op. Een flink aantal maanden achtereen ging dit door. Op een gegeven moment zijn deze verschijnselen ook weer opgehouden. Misschien ten gevolge van gunstiger weer of een verandering in voeding, in mijn dieet. Ik weet het gewoon niet, het gebeurde aan me. Wat wel hielp, was de manier waarop ik in deze periode stond. Mijn observerende levenshouding en mijn vertrouwen hielpen me om het allemaal gewoon met aandacht te blijven volgen en af te wachten tot het weer over was.

Al die tijd hield ik mijn lichaam regelmatig in beweging. Ik zorgde er daarbij voor de aangetaste delen niet te belasten, maar ik bevorderde wel de doorbloeding. Met mate en met compassie ging ik om met hoe het was. Door wat dingen uit te proberen, maakte ik een aanpassing in mijn voeding, nam verder wat extra supplementen en vroeg her en der advies. Mijn huisarts vroeg ik ook ernaar te kijken. Haar voorlopige diagnose nam ik mee in het geheel.

Ernstige klachten

Wat kun je nu het beste doen bij reuma met vrij ernstige fysieke klachten? Ik denk dat je daar heel zorgvuldig mee om moet gaan. Vraag advies aan professionals en vraag daarbij ook of het goed zou zijn om met zoiets als yoga aan de slag te gaan. Mijn vermoeden is dat je in veel gevallen een aanmoediging zult krijgen. Beweging is namelijk voor heel veel situaties goed. Helen zul je niet als je jezelf helemaal stil legt. Dat is namelijk doorgaans niet zo heilzaam, noch voor het lichaam en ook niet voor de geest.

Lichamelijk zorgt yoga bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding. Bij stijfheid is dat gunstig voor je beweeglijkheid. Geestelijk leer je bovendien om je situatie op een andere manier te bekijken. Je identificeert je minder met wat er gebeurt in je lichaam. Jij ben niet zelf de klacht!

Meditatie op lichaam en adem kunnen je verder een basis geven om meer rust in je situatie te krijgen. Ik zal niet beweren dat het er gemakkelijk door zal worden, maar het geeft je gereedschap om met meer vrede in jezelf te zijn.

Geef een reaktie