Roken

1 Reaktie

RokenRoken is niet zo’n gezonde gewoonte. Hoe kom je eraan en hoe kom je er weer af? Je lichaam is zo gewend aan het effect van de in sigaretten aanwezige stoffen. Onder ontwenningsverschijnselen kom je waarschijnlijk niet uit. Behalve de fysieke kant is er ook de geestelijke verslaving. Op bepaalde momenten van de dag snak je bijna automatisch naar een sigaret. Al was het maar om deze tussen je vingers te voelen. Waar moet je met jezelf heen wanneer je een dergelijke behoefte voelt?

Als gewoonte kun je roken misschien een beetje vergelijken met conditioneringen. Je hebt jezelf lichamelijk en geestelijk hieraan gewend. Waarschijnlijk vond je het de eerste keer niet eens zo lekker. Geleidelijk aan echter vervulden de handeling en het middel zelf een bepaalde rol in jouw bestaan.

Vervanging

Op een of andere manier zul je iets in je leven in moeten brengen wat het gat vult wanneer je met roken wilt stoppen. Voor het fysieke deel bestaan er nicotinepleisters en nicotinekauwgom. De mentale afhankelijkheid is echter andere koek. Want hoe kom je af van een dergelijke gewoonte? Je zult vrees ik bij jezelf moeten gaan onderzoeken wat voor functie roken voor jou vervult.

Zelfonderzoek is bij uitstek het terrein van yoga en meditatie. Vanuit alle rust onderzoek je daarin alles wat te maken heeft met jou. Hoe je je voelt, wat je denkt en wat er in je omgaat. Alles komt langs en je komt steeds een beetje dichterbij hoe het allemaal zit. Daarmee wil ik overigens niet beweren dat dit heel gemakkelijk is of dat het vanzelf gaat. Je zult ongetwijfeld hobbels moeten nemen, maar geloof me: je komt er beter uit. Wie wil er namelijk altijd maar afhankelijk zijn van een middel als roken? Wanneer dat niet meer hoeft, moet je eens kijken wat dat voor mogelijkheden geeft!

Hulp

Laat je helpen als je wilt stoppen met roken. Ga naar je huisarts, sluit je aan bij een groep of bezoek een therapeut. Gebruik de middelen die er zijn om het proces gemakkelijker te maken. Kijk echter ook of je zelf sterker kunt worden door met jezelf aan de slag te gaan. Doe bijvoorbeeld een regelmatig een oefening voor je adem. Wees er bewust mee bezig hoe die adem gaat. Als je niet meer rookt, zul je merken dat je adem ook met de tijd zuivert. Na verloop van tijd stroomt deze vrijer je longen in en uit.

Zuiver je systeem door geestelijk en lichamelijk heilzame dingen te ondernemen. Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende rust. Het profijt daarvan komt dubbel en dwars naar je terug. Na een poosje kun je dan terugkijken op wat er is veranderd. Je maakt kennis met een nieuwe, schonere persoon. Het leuke is dat je die persoon helemaal zelf bent. Er ontbrak alleen nog aan dat je dat wist.

Geef jezelf de kans om schadelijke gewoontes te doorbreken. Echt, het is meer dan de moeite waard. Gun jezelf een leven zonder verslavingen als roken. Vergiftig jezelf nu niet langer meer.

1 Reaktie op “Roken”

  1. Martijn

    Zelf heb ik gelukkig nooit gerookt, maar ik ken genoeg mensen die geworsteld hebben met stoppen met roken. Ik heb wel ervaring met het stoppen met koffie, daar moest ik echt even fysiek van afkicken (hoofdpijn ’s ochtends). Maar roken is volgens mij nog een stuk moeilijker

Geef een reaktie