RSI

Geef een reaktie

RSIRSI betekent letterlijk Repetitive Strain Injury. Het is een aandoening die kan ontstaan als je gedurende lange tijd bepaalde bewegingen regelmatig herhaalt. Het bekendst hier in Nederland is RSI die voortkomt uit veelvuldig gebruik van de muis van je computer. Het gevolg hiervan is een zogenaamde muisarm. Wikipedia noemt ook de SMS-duim, Game Boy-duim en de tenniselleboog. Allemaal vormen die vallen onder de noemer RSI.

De precieze achtergrond van de klachten is altijd lastig geweest om te achterhalen. Te weinig zuurstof in bepaalde lichaamsdelen, een slechte doorbloeding, een niet goede afvoer van afvalstoffen, maar ook psychosociale problemen kunnen volgens onderzoekers een rol spelen wanneer iemand met RSI te maken krijgt.

De gevolgen van RSI zijn voor iedereen verschillend maar mogelijk groot en zelfs langdurig invaliderend. RSI kan bovendien ook de aanleiding voor andere spanningsklachten in het lichaam zijn. Denk maar aan nek- en schouderklachten bij de muisarm. Psychisch blijft de aandoening vaak ook niet zonder gevolg. Een aanpak zal op een gegeven moment dan ook op verschillende terreinen moeten plaatsvinden. Medicatie is er echter behalve pijnstillers en ontstekingsremmers eigenlijk niet.

Plan van aanpak

Mijns inziens zou er in een plan van aanpak een rol voor verschillende disciplines moeten zijn. Een combinatie van medisch en paramedisch om te beginnen. Yoga zou echter denk ik ook een goede aanvulling zijn.

Ik denk hierbij specifiek aan een van mijn leerlingen. Zij kwam een aantal jaren geleden regelmatig naar mijn les. Al langere tijd had zij te kampen met een muisarm. Dat legde haar in vele opzichten behoorlijk lam. Zij was nog maar een jonge vrouw van begin 20, nog bezig met haar studie en waarschijnlijk waren de klachten ook tijdens studeren achter de computer ontstaan.

Haar oefening moest ze tijdens de yogales aanpassen aan wat ze op dat moment kon. Ze merkte echter wel yogaoefening haar goed deed. Fysieke beweging, aandacht voor ontspanning en voor de adem. Herstel ging traag, maar yoga hield ze erin.

Betere doorbloeding

Een van de heilzame aspecten van yoga is dat zij voor een betere doorbloeding zorgt. Bij RSI kunnen oefeningen weer op gang brengen wat langere tijd niet zo goed ging. Spanningen in het lichaam kunnen beter worden opgeheven als deze fysieke blokkades worden verzacht. De milde en vriendelijke aanpak in de yoga kan dan precies hetgeen zijn wat op dat moment past.

Ook op de psychische kant heeft yoga een gunstige werking. Je komt al met al wat meer tot rust. Je zorgen kun je minimaal voor het moment tijdens het oefenen laten varen. In rugligging kun je het lichaam bijvoorbeeld misschien zelfs helemaal even laten voor wat het is.

Yogaleerling

Op een gegeven moment is beschreven yogaleerling weer haar eigen weg gegaan. Ik hoop natuurlijk dat zij haar RSI inmiddels helemaal gedag heeft kunnen zeggen. Hopelijk kan ze nu haar leven weer inrichten zoals zij dat op dit moment verkiest.

Het proces van herstel bij RSI is niet eenvoudig, zeker niet als je zulke ernstige klachten hebt als zij. Ik hoop dan ook dat een ieder met RSI van yoga kan profiteren. Op zijn minst zou het een positief schakeltje kunnen zijn in het proces.

Geef een reaktie