Rust, Reinheid, Regelmaat

7 Reakties

Rust, Reinheid en RegelmaatMen zegt wel dat het goed is om voor kinderen de drie R-en in acht te nemen: Rust, Reinheid, Regelmaat. Ook voor volwassenen zou dit geen slecht idee zijn! Zelf huldig ik deze drie al jaren. Ze geven me een ijzersterke basis om het leven tegemoet te treden. In welke omstandigheden dan ook.

Met Rust bedoel ik dan de tijd nemen voor wat ik doe. Met voldoende afwisseling tussen doen en niet-doen. Op die manier is er ruimte om ervaringen te verwerken, zodat ik weer klaar ben voor een volgende situatie. Inspanning wordt gevolgd door ontspanning en zelfs binnen de inspanning kom ik niet in ademnood. Letterlijk en figuurlijk.

Reinheid zit in goed voor mezelf zorgen. Het lichaam onderhouden en zoveel mogelijk de geest schoonhouden van gedachten die schadelijk zijn. Lichamelijk betekent dat onder andere:

  • Streven naar gezonde voeding (eten en drinken)
  • Schone kleding en een verzorgd, gewassen lijf
  • Voldoende beweging

Geestelijk betekent dat te oefenen in niet-oordelen, niet-schaden en in het hier en nu blijven. Dit vergt regelmatig onderhoud in de vorm van stil staan of stil zitten, zonder me mee te laten slepen door mijn onbegrensde gedachtestroom.

Regelmaat heeft wat mij betreft te maken met gedisciplineerd leven. Op tijd opstaan, op gezette tijden eten en bewegen. In redelijke mate doen wat gedaan moet worden en tijdig rusten en voldoende slapen. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat mijn discipline me, ook in tijden waarin het leven me wat minder gemakkelijk afging, een basis bood die me overeind hield.

Yama en Niyama

In yoga kun je Rust, Reinheid, Regelmaat terugvinden in de eerste twee treden van het achtvoudige yogapad. Ik had het hier al eerder over in de blog Voeding. Zowel in de onderdelen van Yama als in die van Niyama zijn de drie R-en terug te vinden.

Ik noem hier met name een drie elementen van de Niyama’s:

  • Samtosha of tevredenheid
  • Sauca of zuiverheid
  • Svadhyaya of zelfstudie

De drie S-en zullen we maar zeggen…

Samtosha koppel ik aan Rust. Tevreden zijn met het kleine. Ik denk ook aan bescheidenheid. In deze tijd willen we met zijn allen meestal sneller en meer. Ik voel een sterke behoefte een tegengeluid te produceren. Less is more!

Sauca hangt samen met Reinheid. Zuiverheid nastreven kan in verschillende vormen. Zowel innerlijk als uiterlijk. Zelf houd ik graag mijn huisje schoon. En dan bedoel ik zowel mijn woninkje in Amsterdam als mijn stoffelijk omhulsel ofwel lichaam.

Svadhyaya hoort bij Regelmaat. Ik noemde onder Regelmaat al het woord discipline. Een discipel is een leerling. Dit is verbonden met leren, met studie. Svadhyaya is zelfstudie of zelfonderzoek en wat mij betreft betekent het doorlopend aandacht hebben voor het juiste doen en vooral ook het juiste laten. Op sommige momenten gaat dit als vanzelf, maar op andere momenten kom ik mijzelf hierin behoorlijk tegen. Dat zal iedereen die hiermee bezig is denk ik herkennen.

Zo zijn er in deze blog  drie R-en en drie S-en langsgekomen die zoals gezegd voor mij met elkaar in verband staan. Rust, Reinheid, Regelmaat naast Samtosha, Sauca, Svadhyaya.

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Sta je hier wel eens bij stil?

7 Reakties op “Rust, Reinheid, Regelmaat”

  1. Saskia Jorissen

    Ja, ik denk er altijd aan en probeer zo goed en zo kwaad als dat mij af gaat na te volgen.
    Maar ik ben bang dat ik nog een hele lange weg te gaan heb.
    Heel fijn en mooi om dat nu te lezen van jou Sylvia, ik heb het echt nu op dit moment nodig, want zit in een hele erge turbulente periode, in alle opzichten.
    Het geeft me steun, dank hier voor!
    Liefs, Saskia

  2. Janmarc

    Hoi Sylvia,
    ik laat deze mail maar weer eens in mijn inbox zitten om er regelmatig naar te kijken en te handelen. Het is erg belangrijk maar soms ook lastig. In Zen zeggen ze weleens: het slechtste paard kan soms het beste paard zijn in Zen opzichten ( hij oefent het hardst……daar denk ik dan weleens aan.
    Ga je goed
    Janmarc

  3. Kerstin

    Zo heb ik het nog niet eens gezien, om de drie R aan de drie S te koppelen.
    Zo kom je altijd weer terug aan de basis dingen, die belangrijk zijn in het leven. Om het leven zo juist makkelijker voor je zelf te maken.

  4. ria

    Mooi en waar, maar we willen zo snel en schuiven rust voor ons uit.

  5. dini

    mooi om de waarden RRR te verbinden met tevredenheid, zuiverheid en zelfstudie en ze als leidraad te volgen in de inrichting van je/mijn leven.
    ik voel altijd de beweging van erbijblijven en constateren dat ik er weer van weg ben. een bericht als dit roepte me daarin weer tot ‘de orde’.
    daarom is het lezen van teksten als deze fijn om te ‘herinneren’, dank

  6. Joke

    Lieve Sylvia,
    Ben vaak onderweg,en zeker nu ik de 65 ben gepasseerd stroomt mijn energie nog op volle kracht.
    Kies uiteraard ook voor rustpunten die zich als vanzelf aandienen door middel van meditatie, een mooi boek, en heerlijk rustig meditatief muziekje vind ik dan de rust.
    Zorg goed voor mijzelf oa door minder te eten dan nodig is en op het gezondheidsaspekt van eten te letten want daar is veel mis mee. Ben een beweeglijk tijpe van nature, lopen wandelingen fietsen.
    Soms is het met name s’nachts dat ik wel eens wakker kan liggen omdat er dan niet dagelijkse dingen gedaan moeten worden ,maar is dat achter de rug dan hervind ik weer mijn balans .
    Kan mijzelf niet echt een mens van regelmaat vinden,en dat is absoluut geen belemmering voor mij .Mijn zinteugen geven als vanzelf aan wanneer het tijd is voor iets , je bent tenslotte geen robot die geprogrammeerd is…door deze levensstijl voel ik mij lekker in mijn velletje en maakt het de dingen ook wat spannender.
    Namaskar Joke.

  7. Thecla de Lange

    Lieve Sylvia,
    Ik laat mij tegenwoordig, voor zo ver mij dat lukt, meestromen met de datgene wat er zich op dat moment aandient.
    Ik probeer zoveel mogelijk het leven aan te nemen, ongeacht wat het leven mij brengt. Ik merk steeds meer dat alles wat er op mijn pad verschijnt niet aan mij is en dat ik daarin steeds meer tot overgave mag komen. Een gezegde van Boeddha is: ‘er is handelen, maar er is niet iemand die handelt’. Dat wil niet zeggen dat ik daarom niets doe, niets onderneem. Maar ben ik het degene die iets doet of onderneemt. Ook al verlopen de zaken, zoals b.v. Boeddha, Shri Bhagavan en ook Einstein zei volledig automatisch, wil dat niet zeggen dat ik geen emoties ervaar. Mijn emoties wil ik zeker niet voor ongezien wil houden. Een waterval kan je ook niet verbieden dat het zich naar beneden stort en het daarbij tegelijkertijd verplicht om een kalm beekje te zijn. Het water dient eerst een weg af te leggen voor dat het zover is. Dat geldt ook voor ons allemaal. Dan komt het moment dat de golf niet meer de wens zal uiten om de oceaan te willen zijn.
    Voor zo ver het ‘mij’ lukt neem ik mijzelf niet meer voor dat ik dit of dat zal doen omdat het zich naar mijn ervaring vanzelf ontvouwt of aandient. Ik geloof dat overgave en daarmee bedoel ik zeker niet onverschilligheid en/of passief gedrag, de enige weg is naar innerlijke gezondheid, vreugde en vrede.
    Liefs, Thecla

Geef een reaktie