Rust zoeken

Geef een reaktie

Rust zoekenRust zoeken is in deze moderne tijden extra belangrijk geworden. Het leven gaat snel en als je niet uitkijkt loop je jezelf voorbij. De een gaat een paar dagen naar een klooster. De ander doet mee aan een retraite en laadt de motor daar weer even op.

Rust is in genoemde situaties iets wat je zoekt buitenshuis. Zou het ook mogelijk zijn om gewoon thuis je rust te vinden? Rust als uitgangsbasis, zou dat niet te verkiezen zijn?

Natuurlijk weet ik ook wel uit ervaring dat er altijd wel dingen zijn. Dingen om je op een of andere manier mee bezig te houden. In praktische of in geestelijke zin. Ik geloof echter dat je doorlopend aan een innerlijke basis kunt werken en ook dat het erbij hoort, elke dag. Oefenen hoeft ook geen uren lang te duren. Regelmatig even aandacht, dat is al heel wat.

Volle agenda

Dat je behoefte hebt aan rust heeft te maken met die volle agenda. Op elk moment is er wel wat te doen. Het is ook zo lastig om te kiezen. Je wilt in het leven niks missen, maar eigenlijk is dat bijna niet te doen. Een flinke tijd is dit vol te houden en buffel je door. Het is bijna als een marathon. Je systeem gaat dan ineens toch kuren vertonen. De machine hapert. Tja, vind je het gek?

Je merkte bij jezelf misschien al even het verlangen om even niks te hoeven doen. Je had er voor je gevoel echter geen tijd voor. Geen tijd voor rust… hoor je wel wat je zegt?

Basis verwaarlozen

Een dergelijke uitspraak loopt synchroon met het verwaarlozen van je basis. Dacht je dat dat zonder consequenties kon? Lichaam en geest vormen een logisch systeem met een lange adem. Het heeft echter ook van jou iets nodig. Als dat uitblijft, trekt het aan de bel.

Rust is wat dit betreft nodig. Op gezette tijden, eigenlijk elke dag. Je bent geen machine maar een levend organisme. Voeding is niet alleen eten. Er bestaat ook zoiets als voeding in immateriële zin. Het ontberen van rust kan tot een breakdown leiden, in fysieke en/of mentale zin. Er zijn verschillende namen voor zoals burn out of overspannen raken. Sommigen worden lichamelijk ziek, voor korte of langere tijd.

Dit scenario schets ik overigens niet om je bang te maken. Ik hoop echter dat je nu eens wakker wordt. Rust is iets wat je elke dag actief in zou moeten passen. Hoe dat moet, daar heb ik dan wel ideeën voor.

Ontspanning en yoga

Wat helpt, is om op gezette tijden even in een momentje van rust te zijn. Voor het ontbijt, rond lunchtijd en ergens ’s avonds. Bouw het in: even tijd voor jou. Dat kan voor 5 of 10 minuten. De lengte is aan jou. Het hoeft niet heel lang te duren. Dat mag natuurlijk wel.

Stem dit van binnen met jezelf af. Ga maar af op je gevoel. Dat gevoel is overigens misschien lastig te onderscheiden van het gevoel van onrust dat je tijdens het oefenen soms ineens overvalt. Je voelt de neiging om je weer in alle drukte te storten. Vriendelijke discipline is dan nodig. Geloof me, je bent jezelf er later dankbaar voor.

Geef een reaktie