Schaduwkanten

Geef een reaktie

SchaduwkantenHet leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is niet allemaal altijd leuk. Je kunt wel proberen altijd mooi weer naar buiten toe te spelen. Je hebt echter ook je schaduwkanten. Daar kom je spijtig genoeg als mens niet omheen.

Wat je wegdrukt wordt groter. Het is een beetje als proberen niet te denken aan een roze olifant. Ook aan je schaduwkanten kun je dus beter wat aandacht besteden. Als mens word je zo gebalanceerder en onder het oppervlak zit niet meer die tikkende bom.

Aanpak

Hoe doe je dat: kijken naar je schaduwkanten? Allereerst is het goed voor jezelf te erkennen dat jij die kanten ook hebt. Probeer er vervolgens in het dagelijks leven op te letten. Wanneer schoffel je iets onder de mat, omdat je die gedachte liever niet hebt?

Kijk of je je schaduwkanten in je naar boven kunt krijgen, of je ze kunt (h)erkennen en aanvaarden. Echt dan ben je al een heel eind!

Achteroverbuigingen

Qua yogaoefeningen verwijs ik je naar achteroverbuigingen. Je hebt daarin aandacht voor de achterzijde. Dat is de kant die je niet meteen ziet als je ’s ochtends in de spiegel kijkt.

Een voorbeeld van zo’n houding is de Cobra. Je kunt ook kiezen voor de Kameel. Kies in elk geval een houding waarin je jezelf niet overvraagt, want het is de bedoeling dat je de oefening ook een volgende keer nog wil doen.

Vriendelijk

Over het algemeen ben ik zoals je waarschijnlijk al weet voorstander van de milde aanpak. Bij het onderzoeken van je schaduwkanten is dit echter van een nog groter belang. Kijk met compassie naar die delen van jezelf waar je liever niet naar wil kijken. Sluit er vrede mee en kijk wat er dan gebeurt.

Mijn inschatting is dat het hier hetzelfde werkt als wanneer je vriendelijk bent naar anderen. Degene die je vriendelijk benadert en toelacht, retourneert die manier van doen vaak. Ook wanneer je dat misschien helemaal niet verwachtte. Schaduwkanten zijn ook alleen maar menselijk. Als jij je met aandacht en mildheid hiertoe verhoudt, is er ongetwijfeld na enige tijd sprake van een verzachting.

Zet je schaduwkanten in het zonnetje. Zet ze maar in het licht!

Tijd

Mocht het zo zijn dat jouw schaduwkanten niet onmiddellijk dolenthousiast reageren, geef ze dan alsjeblieft iets langer de tijd. Misschien zijn ze al zo lang in de schaduw verbleven, dat het ze iets te fel is in het volle licht.

Blijf dus gewoon regelmatig oefenen in bijvoorbeeld de Cobra of de Kameel. Geef je schaduwkanten maar het gevoel welkom in jouw leven te zijn.

Als ze voldoende erkent zijn, kun je meenemen in de loop van je adem. Laat je schaduwkanten zo doorstromen naar de ondergrond. Op een gegeven moment is het tijd om ze los te laten. Uitademen is loslaten dus dat instrumentarium heb je meteen bij de hand.

Geef een reaktie