Sexy imago

3 Reakties

Sexy imagoWat maakt dat iemand aan yoga begint? Is het uit nood geboren of misschien omdat iedereen het tegenwoordig doet? Of iets in de mode is, maakt denk ik wel verschil in deelnemersaantallen. Heeft yoga momenteel een sexy imago en maakt het wat uit of je vanuit een dergelijke motivatie begint?

Eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit waarom iemand begint met yoga. Iemands houding tijdens het oefenen interesseert me een stuk meer. Van een uiterlijk, wellicht sexy imago stuur ik de aandacht graag in een andere richting. Het gaat immers niet om de buiten- maar om de binnenkant.

Imago

Of zoiets als yoga in een bepaalde tijdsperiode een sexy of een ander imago heeft, maakt kennelijk voor een heel aantal mensen toch uit. Sommigen denken bijvoorbeeld dat het alleen maar geschikt is voor vrouwen en watjes. Hoe moet het dan als je man bent en heel stoer?

Van een mannelijke leerling hoorde ik eens dat hij het aanvankelijk lastig vond om in zijn omgeving te vertellen dat hij aan yoga deed. Dat paste niet zo goed bij zijn imago. Dat dacht die omgeving, althans dat dacht hij…

Nou zou ik het in zo’n geval vooral stoer vinden als je als man toch je eigen keuze maakt. Die omgeving kan wel zoveel denken. Jij gaat de weg waarvan jij voelt dat je die moet gaan.

Nood

Vaak begint iemand aan yoga als er sprake is van overmatige spanning. Het huidige hectische leven geeft immers niet zelden de nodige stress. Oververmoeidheid of burn-out is ook niet zo sexy, dus dan maar yoga en hopen dat de klus van dat vlekje weg te werken weer vlotjes is geklaard.

Persoonlijk vind ik dat laatste nog wel eens best grappig. Yoga is namelijk wat dit betreft vergelijkbaar met het aanpakken van overgewicht. Afvallen met crash dieet zal je op termijn weinig helpen, integendeel je komt vaak zelfs op de nodige extra pondjes uit. Regelmaat is ook bij yoga belangrijk. Het is iets wat je inzet voor de lange termijn. Pas dan zal er iets in je leven veranderen. Het zijn o.a. je houding en je gewoonten waar je grondig naar kijkt.

Ook hier heb ik geen enkel bezwaar als geestelijke of lichamelijke nood iemand motiveert om de handschoen op te nemen en met yoga aan de slag te gaan. Op een gegeven moment zul je vast en zeker in staat zijn om door dingen als innerlijke of uiterlijke klachten heen te kijken. En of yoga al of niet sexy is, doet er dan ook een stuk minder toe.

Jouw verhaal

Hoe ben jij eigenlijk met yoga begonnen? Ik vraag dat vooral aan die mensen die al een poosje bezig zijn. Herken je bij jezelf dat het imago van yoga bij jou aanvankelijk een rol speelde? En hoe is dat nu?

Ik zou het leuk vinden als je onder deze blog in het reactieveld jouw verhaal met me zou willen delen, ook als je een totaal andere ervaring op dit vlak hebt beleefd. Van mij is het vanuit oprechte interesse, voor anderen misschien een inspiratiebron. Laat van je horen want jouw verhaal mag er zijn!

3 Reakties op “Sexy imago”

 1. Madelein

  Goedemorgen Sylvia, mijn verhaal?
  Ik lag op de behandeltafel van de fysiotherapeut wegens lichamelijke klachten toen hij mij vertelde dat mijn ademhaling wel erg hoog zat. Nou, dat was dus een feit! Maar in godsnaam, hoe je die ademhaling naar beneden kreeg heeft ie er niet bij verteld ;-( Daarom ben ik zelf mijn zoektocht gestart. En inderdaad met yoga begonnen om, zoals jij dat zei in je stukje, overmatige spanning voor “even” niet te voelen haha. Yoga zit inmiddels helemaal in mijn systeem. Ik vind het heerlijk om 1x id week met de les mee te doen, om met jullie online te mediteren en de volgende stap is online een yogales van Sylvia te gaan volgen šŸ˜‰ Zonnige dag vandaag! Groetjes Madelein

 2. Willemien

  Ik ben (weer) met yoga begonnen toen ik fibromyalgie kreeg. De pijn in mijn lijf dwong me om te luisteren, waar ik nou echt behoefte aan had. -In plaats van mijn sportsessies een paar keer per week af te werken, ook als dat lijf protesteerde-. De yoga op zich deed me al goed, maar ik merkte wel dat als ik me voor een cursus buiten de deur inschreef, dat vaak ook al een prestatie werd, en dan ging ik weer over die grenzen. Vervolgens ben ik het thuis gaan doen, op mijn tempo en manier. Zo gaf het me ook een bepaalde innerlijke rust, een bewustzijn van grenzen en betere doorstroming en ademhaling.en iets minder pijn.
  Ik denk echt dat yoga, vanuit de innerlijke beleving, zonder die prestatiedrang en het uiterlijke vertoon, kan helpen om beter met allerlei zaken van het leven om te gaan. Juist voor mensen die een ‘beperking’ hebben, kan het veel ruimte scheppen!

 3. nancy

  ik ben met yoga begonnen, toen mijn reuma pijn steeds erger werd.
  door naar mijn lichaam te luisteren wat je bij yoga word aangeleerd, merk ik dat
  ik anders met mijn pijn omga. ik heb er meer controle over.
  en het fijne van yoga is dat het niet prestatie gym is. iedereen doet wat hij/zij
  aankan.

Geef een reaktie