Slapeloosheid

Geef een reaktie

SlapeloosheidIedereen slaapt wel een enkele nacht wat minder goed. Je merkt dat misschien de volgende dag. Als je daarna weer een paar nachten lekker doorslaapt, trekt het ongetwijfeld weer vrij snel bij.

Slapeloosheid is echter een ander verhaal. Nachtenlang wakker liggen heeft een groot effect op je welbevinden. Je hebt weinig energie en je hele systeem raakt op een gegeven moment uitgeput.

Ouderdom

Het is bekend dat ouderen vaak wat minder lang slapen dan jongeren. Vooral vrouwen slapen na een bepaalde leeftijd wat minder gemakkelijk. Dit zou je een vorm van slapeloosheid kunnen noemen.

Misschien is een van de oorzaken dat oudere mensen lichamelijk wat minder actief zijn en dat hun lichaam ’s nachts wat minder hoeft te herstellen. Geestelijk zijn ze wellicht ook wat rustiger, maar dat zal per geval verschillen denk ik.

Effecten

Als niet goed slapen overgaat in slapeloosheid dan kan dit een enorme impact hebben op je bestaan. Je bioritme raakt verstoord. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je minder goed overdag kunt functioneren.

Mogelijk krijg je ook lichamelijke klachten, omdat het lichaam ’s nachts niet voldoende herstelt van de activiteiten van de dag.

Serieus nemen

Langdurig niet goed slapen kun je dus beter maar serieus nemen. Slapeloosheid is een aandoening die op een gegeven moment van invloed is op alle onderdelen van je bestaan.

Erachter komen waar het door komt, lijkt me een eerste stap.

Zorgen maken

Slapeloosheid komt op verschillende leeftijden voor. Als je je zorgen maakt over allerlei zaken dan kan dit ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt.

Geestelijke onrust lijkt me een belangrijke factor om naar te kijken als je slapeloosheid wilt voorkomen. Het is dan ook zaak om te kijken of je hier iets aan zou kunnen doen.

Voor het slapen gaan

Een van de dingen die ongetwijfeld zal helpen, is ’s avonds je activiteiten tijdig afbouwen. In eerste instantie bedoel ik dan geestelijke input.

Niet kunnen slapen omdat je nog teveel gedachten hebt, hangt ook zeker samen met het feit of je hersenen (te) actief zijn geweest tot vlak voor bedtijd.

Bodyscan

Lichamelijk kun je ook iets doen tegen slapeloosheid. Neem voor je gaat slapen even de tijd om te voelen hoe het in je lichaam is.

Dat kun je doen terwijl je in je pyjama op je bed klaar ligt om onder zeil te gaan. Je gaat ontspannen op je rug liggen en in je gedachten scan je deel voor deel je lichaam. Mogelijk val je zelfs al tijdens die oefening in slaap!

Bijhouden

Beter nog is om niet te wachten tot vlak voor het slapen met voelen hoe het met je gaat. Bouw ook overdag momenten in dat je even een momentje stil staat om te monitoren hoe het ervoor staat.

Geef een reaktie