Sociale media

3 Reakties

Sociale mediaSociale media worden tegenwoordig ingezet voor heel wat dingen. Je leest er nieuws, dat gaat van het publieke gebeuren naar zaken van zeer persoonlijke aard.

Sociale media zijn voor een grote groep mensen misschien wel de belangrijkste verbinding met de buitenwereld. Op straat zie je niet zelden iemand lopend of fietsend op een schermpje kijken. Of dit nu allemaal een beetje doorschiet, daar is niet iedereen het over eens.

Zeker voor een deel van de wat oudere generaties is dit technologische gedoe een doorn in het oog. Zij willen niet mee met al deze razendsnel veranderende zaken. Gedeeltelijk zullen ze echter wel moeten. Er is niet echt een weg terug.

Voor jongeren zijn sociale media namelijk de plek waar ze willen wezen. Je treft er je vrienden. Zonder dat hoor je er eigenlijk niet echt bij. Zij lijken zich niet altijd te realiseren hoe openbaar hun privé-zaken hier zijn. Ook volslagen onbekenden lezen graag mee. Hiervoor wordt al een poosje wijd en zijd gewaarschuwd. Wat jong is komt echter snel en deze trein dendert ongetwijfeld voort.

Facebook

Zelf ben ik tegenwoordig ook actief op Facebook. Ik heb een persoonlijk pagina en eentje voor Yoga Centraal. Misschien heb je me op laatstgenoemde al een keer een like gegeven en zie je regelmatig een aankondiging van een nieuwe blog.

Sommigen zullen zich echter afvragen of je je met dit soort dingen in moet laten. Het is toch een soort reclame maken voor de spirituele zaak. In dit wereldje vind zeker niet iedereen dit goed te praten. Spirituele leraren hebben dit soort praktijken, menen zij, niet nodig. Ik zie echter niet in waarom je het proces niet praktisch een handje mag helpen. Als de intenties goed zijn dan lijkt mij het zeker niet verkeerd.

Mail

Niet zo lang geleden ontving ik een e-mail van een geïnteresseerde dame die duidelijk aangaf dat ze niet zo gecharmeerd was van mijn activiteiten op digitaal gebied. Ze had een bericht gekregen waarin ik de aandacht vestigde op mijn 150-ste blog op de website. Inmiddels zijn het er al bijna 200. Ik schrijf nog vrolijk voort 😉

Hoe dan ook, ik nodigde de lezer in dat bericht uit om eens wat vaker een reactie op mijn blogs te geven. Mijn doel was het levendiger maken van onze mooie yogasite. Als aardigheidje verbond ik aan dit geheel een leuke prijsvraag. Wie in die maand de meeste reacties plaatste kreeg voor half jaar een gratis abonnement.

Bovengenoemde dame vond echter dat ik zo wel erg veel reclame maakte. De crux ligt hier volgens mij echter in de kloof tussen het spirituele en het wereldse engagement. Het heilige en het profane zijn mijns inziens eigenlijk onscheidbare zaken. Als mens heb je met beide zijden van de medaille te maken. Dat ontkennen, daar kom je in het leven niet veel verder mee.

Voorstel

Mijn voorstel is daarom om toch gebruik te maken van de computer en van sociale media. Ook als het gaat om yoga en andere vormen van spiritualiteit. Bewust zijn van wat er gebeurt en aandacht hebben voor de juiste intenties, blijven ook hier net als ergens anders uiteraard op zijn plaats.

Sociale media zijn uiteindelijk misschien niet zo verschillend van andere levensterreinen. Ook hier is het zaak om het voor jouw gevoel goede te doen. Laat achterwege waar dit niet het geval is. Stem keer op keer af. Dat is immers ook bij yoga cruciaal.

3 Reakties op “Sociale media”

 1. Madelein

  Hoi Sylvia,

  Qua social media ben ik echt een digibeet 😉 Maar dat is een bewuste keuze. Ik vind het gezelliger met vrienden af te spreken en dan gezellig te kletsen over de dingen die ze meegemaakt hebben dan dat ik iedere dag een uur daarover moet lezen van iedereen via Facebook, twitter etc.. Ik begrijp wel dat de wereld hiermee ingrijpend aan het veranderen is…en dat de jeugd met deze manier van communiceren opgroeit…maar zolang ik dat nog op de ouderwetse manier kan, dan graag!
  Neemt niet weg dat ik altijd met plezier jouw blogs lees hoor, maar dat weet je wel! Daar heb ik geen Facebook voor nodig.

 2. Sylvia Spruit

  Goed dat je (ook hierin) je eigen weg gaat, Madelein 🙂

 3. Thea Mulder

  Sociale media…. we kunnen niet meer zonder, maar laten we het toch af en toe proberen!

Geef een reaktie