Soepelvallende kleding

1 Reaktie

Yoga 3 personenWelke kleding kun je het beste dragen als je Yoga gaat beoefenen? Lange broek, korte broek, trui of T-shirt? In deze blog vertel ik je wat meer over waar je op zou kunnen letten. Kies in elk geval kleding waarin jij je prettig voelt en waarin je je gemakkelijk kunt bewegen.

Geen knellende kleding of kleding waarin je je buik moet inhouden. De kleding mag mooi zijn, maar houd in je achterhoofd dat je vaak oefent met je ogen dicht. Dus het oordelende stemmetje over je uiterlijk mag tijdens Yoga even met vakantie…

Kleur

In traditionele Yogakringen zie je vaak witte kleding, is me opgevallen. Wit staat daar voor reinheid en zuiverheid. Of in elk geval voor de intentie als Yogi naar die karakteristieken te streven. In de nieuwere Yogavormen wordt nog wel eens de kleur zwart gebruikt.

Alle andere kleuren van de regenboog komen ook voor. In Yoga hangen kleuren vaak samen met de kleuren die worden gerelateerd aan de verschillende energievelden, de chakra’s, die lopen vanaf het perineum naar de kruin.

Er is zelfs een heuse Yogamarkt tegenwoordig, met Yogamode. Zien en gezien worden. Persoonlijk heb ik daar niet zoveel mee.

Broek

De vorm van Yoga in mijn lessen kan worden geschaard onder traditionele of integrale Yoga. De oefeningen zijn meditatief en verstillend van aard. Het is dan ook handig om je kleding hierop aan te passen.

Een beetje afhankelijk van het seizoen en van de ruimte waarin je verkiest Yoga te beoefenen, zou ik kiezen voor een soepelvallende lange broek. Het beste is een broek waarin je je uiterst gemakkelijk kunt bewegen en waarin je adem vrij kan stromen, zonder dat bijvoorbeeld je buik in het gedrang komt.

Bovenkleding

Qua bovenkleding zou ik kiezen voor een shirt met lange mouwen. Als je het warm krijgt, kun je de mouwen opstropen. Je krijgt het echter in elk geval niet zo gauw koud.

Ook hier is het prettig om materiaal uit te zoeken dat niet beknellend is. Tijdens het oefenen kun je dan ongestoord je aandacht en concentratie richten op de Yoga zelf en niet al bij voorbaat afgeleid worden doordat je je niet kunt ontspannen in wat je aan hebt.

Eindontspanning

Voor een eindontspanning of een lange ontspanning of meditatie adviseer ik je om sokken aan te trekken en een vest of trui. Tijdens een dergelijk onderdeel koelt je lichaam af en het is aan te bevelen je kleding hierop aan te passen, zodat je comfortabel je (innerlijke) reis kunt voortzetten.

Verpakking en inhoud

Als je het leuk vindt om aandacht te besteden aan je kleding bij Yoga dan is dat op zich natuurlijk goed en geen enkel bezwaar. Ik zou je echter wel aanraden jezelf eens af te vragen of het je vooral gaat om wat je omgeving ervan vindt of om kleding als ondersteuning van de oefeningen waar je mee bezig bent.

De keuze van je kleding zou je zelfs kunnen opvatten als een oefening op zich. Je kunt jezelf onderzoeken op de motivatie van je keuze. Kijk ook eens naar mijn blogs over Yama en Niyama, over uiterlijke en innerlijke oefening. Het onderdeel Svadhyaya bij Niyama is hier denk ik wel toepasselijk.

Veel plezier met oefenen! En als je je helemaal niet zo druk maakt over het onderwerp kleding: des te beter šŸ˜‰

1 Reaktie op “Soepelvallende kleding”

  1. Kees

    Ik draag eigenlijk het liefst zo veel mogelijk soepel vallende kleding, zowel tijdens de yoga als daarbuiten, ha ha. Ik ben erg verknocht aan mijn jogginbroek thuis.

Geef een reaktie