Soepelvallende kleding

2 Reakties

Yoga 3 personenWelke kleding kun je het beste dragen als je Yoga gaat beoefenen? Lange broek, korte broek, trui of T-shirt? In deze blog vertel ik je wat meer over waar je op zou kunnen letten. Kies in elk geval kleding waarin jij je prettig voelt en waarin je je gemakkelijk kunt bewegen.

Geen knellende kleding of kleding waarin je je buik moet inhouden. De kleding mag mooi zijn, maar houd in je achterhoofd dat je vaak oefent met je ogen dicht. Dus het oordelende stemmetje over je uiterlijk mag tijdens yoga even met vakantie…

Kleur

Het is me opgevallen dat je in traditionele yogakringen vaak witte kleding ziet. Wit staat daar voor reinheid en zuiverheid. Of in elk geval het streven daarnaar. In nieuwere yogastijlen wordt ook wel de kleur zwart gebruikt.

Alle andere kleuren van de regenboog komen voor. In yoga hangen kleuren vaak samen met kleuren die worden gerelateerd aan de chakra’s. Deze energiecentra lopen vanaf het perineum tot de kruin.

Er is zelfs een heuse yogamode tegenwoordig. Zien en gezien worden. Persoonlijk heb ik daar niet zoveel mee.

Broek

De vorm van yoga in mijn lessen kan worden geschaard onder traditionele of integrale Yoga. De oefeningen zijn meditatief en verstillend van aard. Het is dan ook handig om je kleding hierop aan te passen.

Een beetje afhankelijk van het seizoen en van de ruimte waarin je verkiest yoga te beoefenen, zou ik kiezen voor een soepelvallende lange broek. Het beste is een broek waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en waarin je adem vrij kan stromen, zonder dat bijvoorbeeld je buik in het gedrang komt.

Bovenkleding

Qua bovenkleding zou ik kiezen voor een shirt met lange mouwen. Als je het warm krijgt, kun je de mouwen opstropen. Je krijgt het echter in elk geval niet zo gauw koud.

Ook hier is het prettig om kleding uit te zoeken die niet knelt. Tijdens het oefenen kun je dan ongestoord je aandacht en concentratie richten op de yoga zelf. Je wordt zo niet gehinderd door wat je aan hebt.

Eindontspanning

Voor een eindontspanning of een lange ontspanning of meditatie adviseer ik je om sokken aan te trekken en een vest of een trui. Tijdens een dit onderdeel koelt je lichaam af. Het is aan te bevelen je kleding hierop aan te passen, zodat je comfortabel bent.

Verpakking en inhoud

Als je het leuk vindt om aandacht te besteden aan kleding bij yoga dan is dat op zich natuurlijk geen enkel bezwaar. Ik zou je echter wel aanraden jezelf eens af te vragen of het je vooral gaat om wat je omgeving ervan vindt. Of dat de kleding ondersteunend is voor de oefeningen die je doet.

De keuze van je kleding zou je zelfs kunnen opvatten als een oefening op zich. Je kunt jezelf onderzoeken op de motivatie van je keuze. Kijk ook eens naar mijn blogs over Yama en Niyama, over uiterlijke en innerlijke oefening. Het onderdeel Svadhyaya bij Niyama is hier denk ik wel toepasselijk.

Veel plezier met oefenen! En als je je sowieso niet zo druk maakt over het onderwerp kleding: des te beter šŸ˜‰

2 Reakties op “Soepelvallende kleding”

  1. Kees

    Ik draag eigenlijk het liefst zo veel mogelijk soepel vallende kleding, zowel tijdens de yoga als daarbuiten, ha ha. Ik ben erg verknocht aan mijn jogginbroek thuis.

  2. Eveline

    De eerste yoga les… ruime kleding want verhullend en toen kwam de zonnegroet met neerwaartskijkende hond.. alle shirts hingen vier mijn hoofd naar de grond…oeps. na een flinke serie bijkomen in kindhouding, zat ik dus gevangen in mijn shirt in en uit te ademen mijn eigen zweetdamp… ha ha, veel geleerd die les :-/

Geef een reaktie