Spinnevingers

1 Reaktie

SpinnevingersVan het woord Spinnevingers heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord. Dat klopt wel want deze naam komt uit de koker van mijn vriend Martijn šŸ˜‰ In mijn yogacursussen heb ik deze houding vaak onderwezen. Ik kende echter niet haar naam.

In de rol van fotograaf kwam Martijn wel eens naar mijn lessen. Hij legde ook deze oefening een keer met een aantal foto’s vast. Hij noemde haar toen Spinnevingers. Die naam gebruik ik zelf nu tot op de dag van vandaag.

Het belang van een naam

Het is de vraag of het zo erg is als je een yoganaam niet kent. De werking van de oefening lijkt me niet minder. Sommige leraren hechten er echter wel een groot belang aan.

Een dergelijk standpunt vind ik niet bezwaarlijk mits het je niet in de weg zit in je yogapraktijk. Laat een woord als Spinnevingers niet de pret van het oefenen bederven. Integendeel, laat het je inspireren of mogelijk zelfs een bron van vermaak zijn.

Spreekwoorden en filosofie

Een spreekwoord in de yoga luidt: een onsje praktijk is beter dan tonnen theorie. Je kunt van alles over yoga denken en lezen, maar uiteindelijk gaat het erom wat je ermee doet in de praktijk.

Spinnevingers is misschien niet de meest serieus klinkende benaming. Al die andere yoganamen zijn echter ooit ook maar door iemand bedacht. Zij zijn een menselijk product dus waarom zou de ene naam beter zijn dan de andere? Zo’n vraag roept bij mij overigens meer filosofisch getinte vragen op. Die laat ik nu maar even voor wat ze zijn.

Jouw mening

Heb jij hierover een duidelijke mening? Of weet jij voor Spinnevingers een betere naam? Ik stel jouw visie hierin op prijs. Laat het me weten. Ik hoor het graag van je…

Instructie

Kom zitten op je knieƫn. Zet het bovenlichaam goed rechtop en leg je handen open op je bovenbenen. Voel even hoe dit nu zo zit.

Als je het lastig of zelfs pijnlijk vindt om op je knieƫn te zetten, mag je altijd een kussentje of een opgevouwen handdoek plaatsen tussen je hielen en je zitvlak. Sommigen hebben juist last onder de wreven. In dat geval leg je daar iets onder van zacht materiaal.

Breng de knieƫn dan wat uit elkaar, in de richting van beide zijkanten van de mat. Plaats de handen voor je op de mat en laat ze tijdens een uitademing naar voren wegglijden, tot de armen redelijk gestrekt zijn.

Zet de vingertoppen van al je vingers op de mat neer, de polsen houd je hoog. Houd bovendien de armen een eindje boven de mat. Je kunt naar voren kijken naar de plek tussen de handen. Je kunt ook de blik neerwaarts houden met de nek in lijn met de rug.

Laat de borst voor je gevoel maar wat zakken, in de richting van de ondergrond. Ervaar dit met name tussen je beide schouderbladen. Ervaar de yogahouding Spinnevingers.

Na enige tijd leg je dan de handen en de armen neer, en laat je het voorhoofd rusten op de mat.

Voel in deze houding de oefening Spinnevingers een moment na of anders vanuit Gebedshouding of rechtop zittend op de knieƫn.

1 Reaktie op “Spinnevingers”

  1. Martijn

    Ha ha, wat grappig dat je deze naam bent blijven gebruiken. Volgens mij heb ik hem voor het eerst gebruikt toen we de close-ups aan het opnemen waren voor de online yogales.

Geef een reaktie