Spiritualiteit in de media

Geef een reaktie

Spiritualiteit in de mediaOnlangs hoorde ik tijdens een radioprogramma het woord spiritualiteit vallen. Dit was tijdens een discussie tussen een aantal panel leden die samen met de presentator spraken over nieuwtjes in de media.

De presentator wist niet helemaal wat hij over dit onderwerp moest zeggen en samen met de leden van het nieuwsforum werd de sfeer een beetje lacherig.

Kennelijk is het onderwerp spiritualiteit niet voor iedereen iets waar je gemakkelijk over kunt praten. Dat is me al vaker opgevallen en het is misschien ook wel een beetje te verklaren.

Nuttig en efficiënt

We leven immers in een tijd waar alles nuttig moet zijn en het liefst zo efficiënt mogelijk. Minder meetbare zaken komen in deze manier werken al gauw in het gedrang.

Spiritualiteit is zo’n minder meetbare zaak. Het is ook lastig te omschrijven omdat het te maken heeft met hoe je dingen ervaart en beleeft. Het blijft zoeken naar woorden. Die woorden kunnen op zijn best de beleving of ervaring een beetje benaderen.

Zwijgen

Het is de vraag of je dan maar beter helemaal niet meer over een dergelijk onderwerp moet spreken of schrijven. Mensen zijn echter wezens die via taal communiceren. Ik vrees dus dat we met zijn allen wel een poging zullen moeten doen.

In tijdschriften als Happinez en Yoga Magazine wordt dit geprobeerd. Ook in kranten als Trouw zie je regelmatig bijdrages gerelateerd aan spiritualiteit.

Even niet

Ik zie naast de soms zeer ongemakkelijke uitwisseling over spiritualiteit in de media ook dat er in de samenleving een tegenbeweging zichtbaar is.

Er is behoefte aan momenten waarin je even niet nuttig hoeft te zijn. Even niet snel iets hoeft te bereiken. Het ventieltje moet soms even worden losgedraaid. Anders houd je het allemaal niet vol.

Rust

Of je die behoefte nu vat onder de noemer spiritualiteit of onder de noemer ontspanning maakt volgens mij niet zo heel veel uit. Kern van de zaak is dat mensen behoefte hebben aan rust. Aan even niks hoeven en aan voelen hoe het er eigenlijk echt met je voorstaat.

Je kunt je inspiratie zoeken in bovengenoemde bladen en krant, in uitzendingen op radio en televisie of op websites die hier op een of andere manier op aansluiten. Je kunt ook wat verder grasduinen in vele blogs op deze website.

Het lezen van mijn blogs inspireert je dan wellicht om wat je leest ook in de praktijk te brengen. Misschien vind je het leuk om een gratis proefles te doen. Kijk dan maar eens bij onze online yogalessen.

Geef een reaktie