Spreidzit

Geef een reaktie

SpreidzitHoewel ik de Spreidzit niet zo vaak doe, vind ik het een fijne en bijzondere yoga-oefening. Eigenlijk komen er een aantal zaken in deze houding samen. Spreidzit is om te beginnen een zittende vooroverbuiging naar een been, dus als Janu Sirsasana. De tweede etappe van de oefening is het een draaiing en een uitstrekking van het bovenlichaam zijwaarts. Beide handen en armen gaan hun eigen weg.

Borst

Door het uitstrekken van de armen ontstaat ruimte in de borst. De draaiing heeft een reinigende werking, mits je gedurende de dag voldoende water drinkt. Voor mij voelt het geheel letterlijk en figuurlijk dan ook heel verruimend en reinigend aan.

Naamgeving

Of Spreidzit ook nog onder andere namen bekend is, weet ik eigenlijk niet. Ik ken deze naam uit het yogaboek van Jogchum Dijkstra. Dit boek heet Hatha Yoga Werkboek en raad ik je van harte aan. Net als allerlei andere yogaoefeningen staat Spreidzit hierin beschreven.

Misschien zou ik deze yogahouding eens wat vaker moeten doen…

Instructie

Ga zitten op je mat, met je benen gestrekt voor je. Zet de wervelkolom rechtop door goed op je zitbeentjes te gaan zitten. De rug plaats in de natuurlijke vorm daarboven.

De nek maak je lang, de hals is zacht. Je kruintje strek je mild en lichtjes in de richting van het plafond.

Voel de oefening op zich al van alleen maar zo zitten. Ervaar het hier en nu.

Plaats de voeten dan uit elkaar, even buiten de mat. Blijf met het bovenlichaam rechtop boven het bekken als je de handen neerzet op het rechterbovenbeen. Uitademend laat je de handen over het been naar beneden glijden, in de richting van de rechtervoet.

Daar waar je handen comfortabel terechtkomen, blijven ze. De ellebogen mogen zakken en ontspan je schouders. Het hoofd laat je zakken, in de richting van het been.

Met je rechterhand pak je dan het been vast. Duim aan de onderkant, vingers bovenop. Op een inademing draai je vervolgens de linkerzijde van het lichaam naar boven, waarbij je de linkerarm uitstrekt in diezelfde richting. Richt je blik op de linkerarm en -hand.

De armen zijn zoveel mogelijk in een (schuine) lijn.

Maak, op milde en vriendelijke wijze, lengte in de armen. De rechterhand blijft het rechterbeen vasthouden en de vingers van de linkerhand strekken uit, schuin naar linksboven.

Op een inademing verleng je dan nog eens, in beide richtingen. Uitademend breng je de linkerarm met een wijde boog terug naar het rechterbeen en de rechterhand.

Laat het bovenlichaam nog even voorovergebogen in de richting van het rechterbeen en zet het vervolgens op opnieuw een inademing weer rechtop en terug in het midden.

Doe de oefening dan nogmaals, maar nu spiegelbeeldig in de andere richting. Je buigt het bovenlichaam voorover naar het linkerbeen, pakt het been vast en draait open naar boven met het rechterdeel van het bovenlichaam. Strek de rechterarm schuin naar boven uit en houd de armen zoveel mogelijk in een lijn.

Na enige tijd verleng je nog eens op de inademing en uitademend breng je de rechterarm met een wijde boog terug naar de linker. Houd het bovenlichaam nog een moment voorovergebogen in de richting van het linkerbeen en breng dan het lichaam op een volgende inademing weer naar het midden, rechtop.

Voel deze Spreidzit even na.

Geef een reaktie