Spreken is zilver

Geef een reaktie

Spreken is zilverBen jij gewend om altijd maar, te pas en te onpas, je mond open te trekken, vol verbale diarree? En ken jij het spreekwoord spreken is zilver? Het deel zwijgen is goud hoort daar toch ook echt wel bij!

Anderen zitten misschien niet altijd op jouw mening zit te wachten. Persoonlijk vind ik het vele loze gepraat een vermoeiende zaak. Wat meer zwijgen zou mij een stuk beter bevallen, maar spreken ligt om een of andere reden voor veel mensen meer voor de hand.

Zwijgen gaat doorgaans hand in hand met momenten van stilte. Niet iedereen weet echter daarmee om te gaan. Stilte betekent namelijk even niks en dat voelt bedreigend. Zelf ben ik echter een groot liefhebber van stilte, in me en om me heen. Van mijn part hoef ik een groot deel van de dag geen mensen te horen. In de stilte kom ik pas echt tot mezelf.

Associaties

Niet veel onder de mensen associƫren veel mensen echter met eenzaam of zelfs asociaal. Elkaar spreken zit hem wat mij betreft niet in de kwantiteit. Met mate het verbale in audio absorberen is voor mij meer dan genoeg op een dag.

Mijn indruk is dat er een soort angst is voor de stilte. Want stilte associeert men met leegte en leegte is eng. Je zou je namelijk toch eens tot jezelf moeten gaan verhouden… Nee, we houden het liever allemaal een beetje veilig en plempen tijd en ruimte met allerlei indrukken vol.

Op adem komen

Voor mij is zwijgen en stilte als op adem komen. Echt, je weet niet wat je mist! Het leven ontglipt je niet meer ongemerkt in al het jagen en in de indrukken die je eigenlijk niets eens allemaal verwerken kan.

Die leegte is niet zo eng als je deze benadert. Dat geldt trouwens eigenlijk voor alles waar je bang voor bent. Niet het vermijden het eraan te denken, brengt je verder. Kijk het in de ogen en kom erachter hoe het werkelijk is.

Als we het dan hebben over op adem komen, is blijven ademen hier een waardevol advies. Ademen door je neus en buikademhaling zijn hier bruikbare technieken. Luister maar naar je lichaam. Het spreken hoeft nu echt even niet.

Gewoonte

Het spreken is voor jou misschien een oude gewoonte. Zwijgen zit daarom misschien nog niet zo in jouw systeem. Met wat oefening kun je echter wat in die gewoontes verschuiven. Programmeer jezelf door de dingen regelmatig eens iets anders te doen.

Aan de ene kant is er het spreken. Daarin kun je al heel wat doen. Let er eens op wat je er allemaal ongemerkt uitgooit en kijk eens of je die uitstroom wat beperken kan.

Aan de andere kant is er natuurlijk het zwijgen. Ga elke dag eens 5 minuten stil zitten. Bouw het op naar elke dag 10 minuten als jij zover bent. Je hoeft alleen maar te zitten en stil te wezen. Geloof me, dat is vaak al een opgave genoeg. Laat je niet ontmoedigen en zet de eierwekker. Vijf of tien minuten overleef je wel šŸ˜‰

Geef een reaktie