Sprinkhaan (Salabhasana I)

Geef een reaktie

Sprinkhaan (Salabhasana I)Achteroverbuigingen zijn er niet alleen vanuit het bovenlichaam (zoals bijvoorbeeld de Cobra.) De Sprinkhaan (Salabhasana) is een yogahouding waarbij je een been heft terwijl je op je buik ligt. Kun je je nog herinneren wat ik in een eerdere blog gezegd heb over waar achteroverbuigingen goed voor zijn?

De Sprinkhaan zorgt ervoor dat je met je aandacht naar de achterzijde gaat. Voor veel mensen is dit de kant die wat minder aandacht krijgt dan de voorzijde. Ik bedoel dit zowel lichamelijk als geestelijk en emotioneel. Lichamelijk gaat het me bij de achterzijde dan vooral om rug, schouders en nek.

Spanning en stress

Geestelijk en emotioneel doel ik op de dingen in je hoofd en je gevoelsleven waaraan je liever niet bij stil wil staan. Als je de Sprinkhaan of een andere achteroverbuiging beoefent, kan er fysieke of mentale spanning vrijkomen. Met een modern woord heet die spanning tegenwoordig stress.

Spanning kan zich ongemerkt in de loop der tijd samenballen tot een blokkade. Je doet er goed aan om op een milde, vriendelijke manier via bijvoorbeeld dagelijks wat yogaoefeningetjes hier tijdig aandacht aan te besteden.

Druk druk druk

Het mooie van yoga is dat ze je helpt te ontdekken waar je jezelf vastzet, vaak onbewust. Lichamelijk en geestelijk en emotioneel. De Sprinkhaan is een van de yogahoudingen die bij uitstek werkzaam is op het terrein van zaken waaraan je in alle drukte van je dagelijkse bezigheden voorbij gaat.

En zoals ik al vaker gezegd heb: wacht niet te lang! Immers, voorkomen is beter dan genezen. De ervaring leert ook dat als bepaalde lichamelijke/geestelijke/emotionele zaken niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben, het ook veel tijd kost om de schade weer te herstellen.

Doen

Ik begrijp uit eigen ervaring dat je een drempel kunt voelen om regelmatig yogaoefeningen te doen. Wat ik uit diezelfde ervaring weet, is dat je er geen spijt van krijgt. Ik durf te garanderen dat je de oefeningen op een gegeven moment zelfs graag wil doen.

Yoga kan het rustpunt van je dag of je week worden. Het moment ook om even op adem te komen, even helemaal tot jezelf te komen. Yoga houdt je bovendien gezond en vitaal.

Instructie

Ga maar op je buik liggen, met je handen op elkaar onder het voorhoofd. Laat je hielen naar buiten vallen. Neem een moment de tijd om te voelen hoe de voorzijde van het lichaam contact maakt met de ondergrond. Laat het lichaamsgewicht even helemaal rusten.

Leg de hielen dan tegen elkaar aan en strek licht de beide benen. Houd het heupbeentjes die wat uitsteken aan de voorzijde tegen de mat aan en hef dan het linkerbeen. Het bovenlichaam houd je zoveel mogelijk naar beneden. Je aandacht is in de achterzijde van het lichaam. Blijf rustig een aantal ademhalingen in deze houding.

Inademend strek en hef je het linkerbeen dan nog eens. Uitademend laat je het rustig weer zakken en ontspan je beide benen en voeten.

Dan strek je opnieuw mild beide benen. De heupbeentjes en het bovenlichaam houd je tegen de mat aan. Hef het rechterbeen een stukje. Neem deze houding in je lichaam waar en zoek een positie waarin je je redelijk comfortabel voelt.

Inademend strek en hef je het rechterbeen nog een keer. Uitademend laat je het rechterbeen rustig zakken. Ontspan beide benen en voeten. Laat het hele lichaam rusten op de mat.

Voel de houding een moment na.

Geef een reaktie