Staande uitstrekking (Urdhva Hastasana)

Geef een reaktie

Staande Uitstrekking - Urdhva HastasanaHier is sprake van een staande houding waarbij de handen boven het hoofd gebracht worden in een uitstrekking. De armen en handen breng je boven het hoofd. Staande uitstrekking of Urdhva Hastasana is in de richting van de hemel, het onmetelijk en uitgestrekte (goddelijke) firmament.

De eerste yogahouding die ik op Yoga Centraal beschreven heb, is de Berghouding. Deze houding heet Tadasana in het Sanskriet. Ik schreef al eens over haar als over de Moeder aller houdingen. In Berghouding is namelijk in alle eenvoud eigenlijk alles te voelen wat er in yoga te voelen is.

Boven en onder

Als je de Staande Uitstrekking vergelijkt met Berghouding dan is het fysiek accent logischerwijze iets meer naar boven gericht. Hoewel, het belang van een juiste aarding is nog altijd even groot. In Berghouding is de kruin echter fysiek het hoogste punt.

In een van de variaties van Urdhva Hastasana zijn de handpalmen tegen elkaar. Die handhouding heet Namaskar. Wat Namaskar betekent, kun je lezen in de blog over Namaskarasana. In een andere zijn de vingers verstrengeld en richten alleen de wijsvingers zich omhoog, of zijn de handpalmen naar boven gedraaid. In de instructie beschrijf ik de basisvorm van een uitstrekking. Hier zijn de handen los van elkaar.

Staande Uitstrekking - Urdhva Hastasana - Handhoudingen
Verschillende handhoudingen bij de Staande Uitstrekking (Urdhva Hastasana)

Namen en vormen

Neem al mijn informatie desgewenst maar voor kennisgeving aan. Uiteindelijk is een uitstrekking slechts een vorm om in te oefenen. Ervaar hier weer zelf wat in dit geval deze specifieke oefening juist voor jou betekenen kan.

In wezen zijn namen en vormen niet zo wezenlijk voor wat het geheel allemaal behelst. Ik schrijf eigenlijk vooral om jou te stimuleren om te gaan oefenen, om te gaan voelen hoe een en ander bij jou zelf zit.

Vrij

Je bent vrij in je doen en laten. Vrijblijvend is wat je kiest mijns inziens echter niet. Je keuze zal het vervolg van je route kleuren. Vroeger of later. Hoe precies, dat weet ook ik niet.

Oefen alle handhoudingen in de uitstrekking zoals jou dat het beste lijkt. Het hele leven vraagt steeds de juiste afstemming. Kijk zo ook hier naar wat je te doen staat. Van binnenuit.

Instructie

Ga staan, met je voeten ongeveer een voetbreedte uit elkaar. Of anders zo dat je redelijk comfortabel staat. Je armen hangen losjes langs het lichaam.

Neem waar hoe de voetzolen contact maken met de ondergrond. Houd je knieƫn flexibel en ontspan je buik. Laat je schouders wat zakken. Maak de nek lang en strek je kruintje in de richting van het plafond.

Voel je balans en je basis.

Op een volgende inademing breng je de handen boven het hoofd. Tot de armen helemaal uitgestrekt zijn. Let erop dat de schouders laag en ontspannen blijven. Het hoofd breng je licht naar achteren, om het comfortabeler te maken voor de nek.

Zo ga je rustig verlengen. Bij iedere inademing is het gevoel van verlengen. Heel subtiel. Bij iedere uitademing handhaaf je de lengte en laat je de adem doorstromen, in de richting van de ondergrond.

Dus bij de inademing verleng je in armen en vingertoppen. Bij de uitademing houd je lengte en voel je je aarding. Ervaar Urdhva Hastasana vanaf de voetzolen tot in je vingertoppen.

Adem nog een keer wat dieper in en verleng. Adem dan weer uit en laat de handen samen weer zakken terug tot langs het lichaam.

Voel de Staande Uitstrekking na vanuit Berghouding.

Geef een reaktie