Steeds weer afstemmen

Geef een reaktie

Steeds weer aftemmenBij yoga gaat het steeds weer om afstemmen. Buig ik naar links of toch iets verder naar rechts? Hoe voelt die uitstrekking en hoe is mijn balans? Adem ik hier in of liever toch wat langer uit.

Dit afstemmen is een kwestie van fysiek ervaren. Iedere keer dat je oefent opnieuw. Omstandigheden veranderen voortdurend. Met je innerlijke kompas kijk je hoe jij erin staat.

Yoga kun je zien als een proeftuin voor het dagelijks leven. Afstemmen staat in dit geheel centraal. Afstemmen geeft namelijk integratie, van binnen en buiten. Er ontstaat meer balans tussen wat je doet en hoe je je voelt.

Snaren

Je mag jezelf eigenlijk wel beschouwen als een instrument. Fijnbesnaard en ontvankelijk van aard. Die snaren zul je regelmatig moeten bijstemmen, voor het geluid dat harmonieert met wie jij bent.

Lichaam en geest werken samen in de gebeurtenissen van alledag. Wat je erin stopt heeft een effect op hoe je het heden ervaart.

Wellicht heeft het ook effect op je toekomst. In yogakringen noemt men dit wel de wet van karma. Als je hier belangstelling voor hebt, kun je er meer over lezen. Als het je niks zegt dan is dat natuurlijk ook prima.

Consumptie

Het is net als bij voeding: wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Het maakt uit voor de hoeveelheid brandstof die je tot je beschikking hebt. Geluid en informatie zijn een vorm van consumptie, evenals activiteiten, contacten en werk.

Een en ander goed afstemmen ervaar ik persoonlijk iedere dag weer als een puzzel. Deze laat zich gemakkelijker leggen naarmate ik meer in contact sta met mijzelf.

Huwelijk

Het is een beetje als bij een huwelijk: jij en jezelf zorgen goed voor elkaar. In goede, maar ook in kwade tijden. Bij yoga kost in goede tijden oefenen en zorgen gek genoeg wat meer moeite. In een huwelijk geldt het vaak omgekeerd.

Afstemmen betreft het zijn en het gebeuren. Het blijvende en het veranderende is een voortdurende dynamiek. Steeds zoek je naar een balans tussen beide kanten van de medaille. Het heilige en het profane staan in elke situatie naast elkaar.

Bijhouden

Voor mij is een kwestie van bijhouden. Elke dag en zelfs elk moment opnieuw. Een regelmatig opgeruimd huis zal niet verslonzen. Zie je lichaam maar als je (tijdelijke) huis. Je mag er een poosje in wonen en voor zorgen, tot je deze wereld als het je tijd is weer verlaat.

In dit geheel kun je afstemmen op wat je eerst doet en wat morgen of volgende maand. Vandaag stofzuigen, morgen dweilen, volgende maand de ramen lappen en binnenkort het beddengoed.

Metaforen

Je ziet, ik maak geregeld gebruik van metaforen om voor jou in beeld te brengen wat ik bedoel. Ook in die woorden is het een afstemming om mijn boodschap over te brengen.

Taal is een bijzonder instrument om dingen met elkaar te delen, voor welk doel je haar dan ook gebruikt. Uiteindelijk moet je echter terug naar de ervaring. Voor het afstemmen zelf is geen enkel woord genoeg.

Pak dus jezelf maar bij de lurven en maak een begin. Ga op je eigen reis. Ervaar het afstemmen in jezelf, je hart en in je hoofd.

Geef een reaktie