Streng in frequentie en mild in intensiteit

Geef een reaktie

Streng in frequentie en mild in intensiteitIk herinner me nog goed dat mijn yogaleraar zijn studenten tijdens de vier intensieve jaren yoga-opleiding met enige regelmaat waarschuwde om niet te hard van stapel te lopen met oefenen. Hij moedigde ons aan liever te kiezen voor mild en gematigd.

Wat hij zei, kwam eigenlijk neer op: Wees streng in frequentie en mild in intensiteit. Je loopt anders het risico na relatief korte tijd de handdoek in de ring te gooien. Of zoals hij het omschreef, de pijp aan Maarten te geven.

Karakter

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. De ene heeft wat meer aansporing nodig. De ander kan juist soms beter iets worden afgeremd.

Zelf ben ik van het tweede soort. Bij mij geldt bij tijd en wijlen: liever een onsje minder dan een onsje meer. Mild zijn naar mijzelf is voor mij dus zeker geen overbodige luxe.

Streng

Discipline om te oefenen heb ik altijd wel al van nature gehad. De lat leg ik hoog en ik doe de dingen liever niet half.

Wat ik mild noem, kan voor een ander daarom nog best streng zijn. Het is maar net wat het beginpunt is waarvandaan je kijkt.

Ook voor mij is het de opdracht om te zoeken naar de middenweg. Ik kan dan wel lesgeven in yoga, maar dat betekent niet dat wat ik zeg niet voor mijzelf geldt.

Die afstemming kan ik alleen voor mijzelf maken. Wat voor jou het gulden midden is, kun alleen jij voor jezelf uitvinden.

Basisspelregel

Een mooie basisspelregel kan ik je echter wel meegeven. Deze heb ik meteen maar verwerkt in de titel van deze tekst. Die spelregel luidt: Wees streng in frequentie, maar mild in intensiteit.

Dit houdt in het geval van yoga en aanverwante zaken heel simpel in dat je wel moet oefenen, maar het niet moet overdrijven.

Zet het in zoals je het vol kunt houden. Ik schreef hier in wezen al eerder over toen ik had over de kenmerken van een yogahouding.

Hetzelfde laken een pak

De drie kenmerken van een yogahouding zijn stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk. Het laatstgenoemde kenmerk zou je kunnen vertalen met het woordje mild.

Mooi is dat dit verhaal niet alleen geldt voor wanneer je yogaoefeningen doet. Mild zijn is ook toepasbaar in alle andere dingen die je onderneemt.

Werk

In je werk is het een goede tip, maar ook in je balans uit en thuis, bij inspanning en ontspanning, in wel en niet doen.

Persoonlijk zie ik beoefening van mildheid in een nog groter verband. Levenswerk is misschien een groot woord, maar ik denk wel dat het daarbij in de buurt komt.

In yogatermen kun je wat ik bedoel benoemen als Karma Yoga. Mild zijn is dus iets waarvan ik voel dat ik het moet doen, moet beoefenen, moet leven. Misschien zie ik het wel als een soort levensopdracht.

Happinez

Op mijn huisdeur heb ik in dit verband niet zo lang geleden een sticker uit de Happinez geplakt. De tekst daarop is: Don’t hurry, be happy.

Dat zou je kunnen opvatten als dat ik het allemaal niet zo serieus neem of dat ik ervoor ben om met de pet ernaar te gooien.

Na het lezen van deze blog ken je mij denk ik echter al een stukje beter en weet je dat dit niet zo is. Hoe zit dat eigenlijk bij jou?

Geef een reaktie