Stress is in deze tijd bijna een modewoord geworden. Iedereen heeft er wel eens last van. Waar komt stress vandaan en hoe kun je er het beste mee omgaan? Daarover gaat deze blog.
Het lijkt wel of we het met zijn allen steeds drukker hebben gekregen. Van alle kanten zijn er mensen die iets van ons willen. Bovendien zijn we zelf bijna continue bezig om onszelf vol te stoppen met informatie.
De laatste jaren zie ik om me heen steeds meer mensen die op de fiets, lopend, in de trein of zelfs in de auto op hun apparaatje aan het kijken zijn. E-mails, SMS-jes en appjes moeten worden gelezen en verstuurd. Nieuws, Facebook en Twitter moeten worden bijgehouden. Voor mensen in de buurt is maar nauwelijks ruimte of aandacht.
Consumeren
Je zou kunnen zeggen dat we bijna onophoudelijk te maken hebben met informatie die op ons afkomt. Daar komt bij dat je met zo’n smartphone of tablet ook nog eens non-stop bereikbaar bent.
Als 24-uurs info-consument ben je nauwelijks in de gelegenheid om eens even niet bereikbaar te zijn. Eigenlijk is het dan ook niet zo vreemd dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt volkomen overvoerd te zijn.
Interne reactie
Lichaam en geest zijn echter niet gek. Zij laten zich een hele tijd van alles welgevallen. Ze kunnen best veel hebben en herstellen zich een tijd lang nog vrij goed van de overload waarmee zij te maken krijgen.
Op een gegeven moment wordt het te gortig en krijg je te maken met spanning. Oftewel stress!
Signalen
Die stress openbaart zich in een opgejaagd gevoel of bijvoorbeeld in een extreme vermoeidheid. Allemaal signalen om jou te vertellen: Let op en doe iets voordat het te laat is! Bij een burn-out ben je al een behoorlijk eind gevorderd in die richting.
Stress kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, bijvoorbeeld in de vorm van harde spieren en spanning in de schouders. Het lichaam zet zich vast. Spieren spannen zich aan. Op gegeven moment ga je dat ook voelen in de vorm van pijn of in een sterk verminderde beweeglijkheid.
Consuminderen
Als je het zo leest, klinkt het allemaal vrij logisch. Vind je niet? De praktijk wijst echter uit dat we geneigd zijn om te wachten, voordat we iets aan onze fysieke en mentale roofbouw doen.
Ik zou je echter willen adviseren om al eerder actie te ondernemen.
Even niet
Natuurlijk snap ik ook wel dat je het lastig vindt om die smartphone of die tablet even weg te leggen. Je hebt ze immers voor je gevoel nodig en het is bovendien heel leuk om er van alles mee te doen. Wat ik zou willen voorstellen, is dat je elke dag een poosje alle apparatuur uitschakelt.
Je kunt je omgeving daar ook van op de hoogte stellen. Stuur een berichtje rond dat je op die en die tijden even niet bereikbaar bent. In mijn blog over Rust, Reinheid, Regelmaat kun je meer lezen over hoe je wat meer een gezonde maat kunt inbouwen in je leven.
Yogaoefeningen
Op die momenten van rust kun je even helemaal tot jezelf komen. Je kunt bijvoorbeeld een yogaoefening doen. Met onze yogalessen heb je altijd een oefeningetje bij de hand.
Op die manier komt die smartphone of tablet toch nog goed van pas om gevoelens van stress tegen te gaan. Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen het gebruik van allerlei moderne apparatuur. Gebruik deze echter met beleid en met verstand. Neem een kijkje bij onze Online Yogalessen en doe een gratis proefles!