Superfoods

2 Reakties

SuperfoodsNiet zo lang geleden kreeg ik van een vriendin een pakje Superfoods. Om precies te zijn waren het drie verschillende zakjes met een mix. Ik heb ze toen steeds ’s ochtends door mijn ontbijt gemengd. Ze schijnen heel gezond te zijn en het leuke was: ik vond ze ook nog eens heel lekker!

Wat zijn nou precies superfoods? En wat maakt dat ze die naam krijgen? Je kunt je afvragen of andere voeding niet hetzelfde doet. Bij superfoods wordt echter gezegd dat de voedingswaarde heel geconcentreerd is, dus dat je bij een kleine(re) hoeveelheid eigenlijk vrijwel alles binnenkrijgt wat een mens op een dag nodig heeft.

Gezonde levensstijl

Bij yoga hoort een gezonde levensstijl. Bewust eten, voldoende drinken en een goed slapen zijn belangrijke onderdelen hiervan. Met goede voeding ben ik al jaren bezig. Wat kun je nou het beste eten en wat is nou beter van niet?

Al eerder schreef ik dat voedingsexperts het absoluut niet met elkaar eens zijn. Wat de een zegt, haalt de ander weer met volle overtuiging onderuit. Mijn conclusie hieruit is dat ik zelf steeds voor mezelf moet afstemmen wat ik voor mijn welzijn nodig heb.

Afwisseling

Een van de sleutelwoorden voor mijn voeding is ongetwijfeld afwisseling. Varieer elke dag. Dat houdt je systeem wakker en je haalt overal ingrediënten uit die je systeem kan gebruiken.

Fruit en groente zijn essentieel in ieder soort voeding. Alleen maar eenzijdig die twee voedingsbronnen is echter ook weer niet goed. Je hebt daarnaast andere ingrediënten nodig. Vetten en proteïnes, en in bescheiden hoeveelheden wat granen. De afstemming is per persoon verschillend. Persoonlijk heb ik gemerkt dat het zelfs verschilt per periode en per moment. Bij mij maakt het ook uit in welke omgeving ik ben. In een warm land eet ik anders dan bij regen en bijvoorbeeld kou.

Moerbeien

In een van de zakjes Superfoods zaten moerbeien. Die vind ik echt heerlijk! Lekker zoet… Andere onderdelen waren kokossnippers, rauwe cacao en chiazaadjes. In andere zakjes zaten bijenpollen en tarwegras.

Iets anders wat ik bij het proberen van verschillende soorten voedsel heb ervaren, is dat je kunt wennen aan een bepaalde smaak. In de loop van de tijd ben ik allerlei dingen smakelijk gaan vinden die ik ervoor nooit zou hebben gekozen om te eten.

Conclusie

De conclusie van dit verhaaltje is dat je het beste kunt afwisselen in wat je eet. Lees hier en daar wat gezond is en maak dan je eigen keuzes voor het desbetreffende moment. Niet te streng zijn is ook een goeie. In dat ‘ongezonde’ zit vast ook wel weer iets waar je wat aan hebt. Bij alles is het ook hier weer een kwestie van met mate. Een beetje van dit en een beetje van dat: daar vaar je het beste bij.

Zelf geniet ik alweer een aantal weken van elke ochtend een paar lepels superfood in mijn ontbijt. Ik heb ze namelijk in iets grotere hoeveelheden ingeslagen. Eens kijken wat het doet. Ik ben reuze benieuwd…

2 Reakties op “Superfoods”

  1. willemien

    Ja afwisseling in een gezonde voeding/levensstijl is heel belangrijk en ook met name op je eigen persoonlijke behoeftes afgestemd. Voor de een is een koude salade wel goed, voor de ander is het beter gekookte groentes te eten ed.
    Tja die superfoods.. dat is ook wel een hype hoor. Met name als je de verhalen eromheen leest, over bijvoorbeeld de Imca’s ed die er geneeskrachtige werking aan toeschreven..Dat veel superfoods gezond zijn geloof en vind ik ook wel, (en als ik ze ook lekker vind eet ik ze ook) maar heel veel groente en fruit, noten en zaden,met name als ze ecologisch geteeld zijn, zijn gezond.
    Laatst kwam ik erachter dat bijvoorbeeld de Gojibessen ook gewoon hier in Nederland groeien onder de naam Boksdoorn en vermoedelijk ook al jaren gegeten worden!

  2. Sylvia Spruit

    Oh grappig, Willemien, die Boksdoorn… Dat wist ik dan weer niet 😉

Geef een reaktie