Supta Urdhva Hastasana

1 Reaktie

Supta Urdhva HastasanaHier is weer een mooie yogahouding die de rug helpt om weer uit zichzelf rechtop te kunnen zitten. Ze is in lijn met wat je in mijn blog over Pascimottanasana kunt lezen. De naam van deze houding is Supta Urdhva Hastasana. Dat is een hele mond vol. Maar dan heb je wel wat.

Je moet namelijk de risico’s van in elkaar gezakt zitten niet onderschatten. Er komt een ongezonde druk te staan op ruggenwervels en op tussenwervelschijven. Die tussenwervelschijven bijvoorbeeld bestaan uit een harder en een zachter deel. Als de druk op de tussenwervelschijven te groot wordt dan is er een kans dat het zachte deel gaat uitstulpen. Dit heet een hernia!

Beoefening van Supta Urdhva Hastasana kan je helpen om een hernia en andere rugklachten te voorkomen. En zoals je waarschijnlijk wel weet: voorkomen is altijd beter dan genezen…

Gedachten

Het beoefenen van Supta Urdhva Hastasana kan je ook bepaalde gedachten geven. Ze kan een beetje ongemakkelijk aanvoelen, omdat er wel wat van het lichaam wordt gevraagd. In het bijzonder van de rug.

Ik kan me herinneren dat ik zelf soms tijdens een yogales in deze houding dacht: “Hoe lang gaat dit nog duren?” Grappig was dan dat de yogaleraar op zo’n moment vaak vroeg of wij dat op dat moment dachten.

De oplossing die hij bood, bestond uit het ons herinneren aan de drie kenmerken van een yogahouding: stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk. Als je je hieraan houdt, wordt je leven tijdens een yogales een stuk eenvoudiger.

Gratis verwarming

Supta Urdhva Hastasana heeft nog meer voordelen waar je misschien niet direct aan zou hebben gedacht. Als je namelijk enige tijd in deze houding zit, krijg je het onherroepelijk warm! Supta Urdhva Hastasana is een houding met een opwekkende, stimulerende werking. Je wordt er wakker van en de lichaamstemperatuur stijgt.

Dus ook als je het koud hebt of als je nog niet helemaal wakker bent, is dit de houding die je moet hebben. Veel plezier!

Instructie

Ga zitten met je benen gestrekt voor je. Wiebel wat heen en weer op je zitbeentjes en zet de rug dan zo goed mogelijk rechtop. Ontspan je schouders en maak de nek lang. Het kruintje strek je wat uit in de richting van het plafond.

Voel hoe je zit.

Breng vervolgens op een inademing de handen en armen langs het hoofd mee omhoog. De handpalmen zijn naar voren. De vingers zijn gestrekt en gesloten. Breng het hoofd lichtjes achterwaarts, zodat het comfortabel aanvoelt in de nek.

De benen zijn gestrekt. Je kunt de tenen wat naar je toe brengen, zodat ze omhoog gericht zijn. Houd de knieholten zoveel mogelijk naar beneden, in de richting van de mat.

Zoek in deze manier van zitten een positie waarin je een tijdje door kunt brengen. Zonder jezelf te forceren. Observeer je ademhaling. Als deze sterk versnelt dan is het goed wat gas terug te nemen en de houding iets te vergemakkelijken.

Neem waar hoe je Supta Urdhva Hastasana ervaart, zowel fysiek als mentaal. Voel de onderdelen van het lichaam. Observeer wat er verandert in dat gevoel, terwijl je enige tijd zo zit. En merk ook je gedachten op.

Op de inademing verleng je op milde wijze de armen en de handen. Op een uitademing handhaaf je die lengte. Voel dat het zitvlak goed contact maakt met de ondergrond. De zwaartekracht trekt het naar zich toe.

Strek op een inademing de armen en handen nog eens uit. Breng ze op een uitademing weer langs het hoofd terug naar beneden. Leg de handen op de bovenbenen. Met de handpalmen omhoog. Ontspan de voeten.

Voel Supta Urdhva Hastasana even na.

1 Reaktie op “Supta Urdhva Hastasana”

  1. Juliette

    Vooral de laatste drie oefeningen vond ik leuk om te doen.
    Tot ziens
    Juliette

Geef een reaktie