Thuisstudie

Geef een reaktie

ThuisstudieThuisstudie kan een prachtige manier zijn om ergens mee aan de slag te gaan. Het feit dat je het thuis kan doen, helpt om er aan te beginnen. Je hoeft er immers de deur niet voor uit en het kan altijd op je eigen moment. Je zou yoga ook kunnen zien als een studie. Het is een bijzondere studie, namelijk die van jezelf. Via onze website kun je yoga nu ook thuis beoefenen. Dat kon natuurlijk altijd al maar nu heb je allerlei lesmateriaal bij de hand.

Zelf ben ik momenteel bezig Portugees thuis te leren. Yoga is ook een beetje als een nieuwe taal. Je leert de taal van je lichaam bijvoorbeeld beter kennen en je komt in contact met de grammatica van je geest.

Discipline

Het lastige van iets leren is vaak de discipline. Om iets te leren moet je er namelijk regelmatig iets aan doen. Zonder oefening geen resultaten. Dat geldt ook voor yoga, hoewel het resultaat niet het doel is. Het gaat er wel mee gepaard.

Wat mij altijd helpt, is voor wat ik graag wil leren een vast moment van de dag te kiezen. Voor mij is dat ’s ochtends vroeg. Ik ben dan nog fris en het hoofd is helder. De opname van nieuwe dingen is dan eigenlijk het best.

Dat kan voor jou heel anders liggen. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn vriend Martijn. Hij wordt pas echt wakker in de avonduren. Voor hem is de avond dus het beste moment van de dag.

Afstemmen

Bij yoga als thuisstudie is een belangrijk facet jezelf beter te leren kennen. Je leert steeds weer afstemmen, wat is op het moment van waarnemen voor jou het meest gepast. Een ander voordeel van thuisstudie is dat je het doet in je eigen ruimte. Je wordt als het goed is niet afgeleid door hoe een ander iets doet.

Afstemmen moet je dus ook met de mensen in je omgeving. Thuisstudie heeft ook gevolgen voor hen. Spreek met ze af wanneer jij de tijd en de ruimte hiervoor goed kunt gebruiken. Ik schreef al eens eerder dat ook zij de vruchten zullen plukken wanneer jij meer in je element bent en meer in balans.

Voorbeeld

Iedereen zal zijn of haar eigen vorm moeten vinden. Een voorbeeld hiervan is iemand die al jaren bij mij op yogales komt. Hij heeft een gezin en vindt het soms lastig om thuis ook aan yoga te beginnen. Vier dagen per week reist hij echter ’s ochtends met de trein naar zijn werk. Op zijn hoofd heeft hij dan de koptelefoontjes van een MP3-speler. Hij luistert via mijn stem naar een ontspanning of meditatie. Zo komt hij helemaal tot rust en thuis merken ze er niks van.

Thuisstudie yoga betekent dus niet per se dat je hiervoor alleen op je woonplaats aangewezen bent. Beeld en geluid kun je namelijk ook op je Ipad met je meenemen. Zo is het voor jou thuis waar je op dat moment ook maar bent.

Geef een reaktie