Tweede chakra (Svadhistana)

Geef een reaktie

Tweede chakraTweede chakra of Svadhistana is te vinden net wat onder de navel. Dit energiecentrum hangt samen met voortplanting en seksualiteit. Processen die daar plaatsvinden hebben ook te maken met het heiligbeen, in de onderrug. Dat is een botstuk aan de bovenkant van het bekken. In de onderrug verbindt het de twee bekkendelen aan elkaar.

Als element heeft het tweede chakra het element water. Ik moet dan ook denken aan het vruchtwater bij een nog ongeboren baby. Op een aardse ondergrond is water er om vruchtbaarheid te voeden. Zoiets als Gods water over de akkers. Ik gebruik hier maar eens een bijbels beeld.

Water

Bij water denk ik ook aan doorstroming. Aan het soepel maken van wat star is en compact. Het tweede chakra is er om verbindingen te maken. Een relatiechakra, dat is wat zij is.

Een teveel aan water is natuurlijk ook weer niet aan te raden. Dat geeft een instabiliteit. Het tweede chakra hangt ook samen met de werking van hormonen en endocriene klieren. En klieren zijn het, dat weet ik als vrouw maar al te goed…

Heiligbeen

Het heiligbeenchakra is ook een naam voor het tweede chakra. Voor veel mensen is dit een plek die zij verbinden met klachten laag in de rug. Meestal is de pijn bij het heiligbeen te vinden. Dat is die plek dichtbij het bekken, onder in de rug.

Specifiek voor vrouwen geeft die regio ook in bepaalde periodes van de maand problemen. Bij hun menstruatie voelen zij pijn in de onderrug. Menstruatie hangt weer samen met de voortplanting en het seksuele gebeuren. Vrouwen zijn hormonaal de sigaar, maar dat was je vast al bekend.

Hormonen

Hormonen zijn een grillig verschijnsel. Persoonlijk weet ik lang niet altijd wanneer ik bijvoorbeeld mijn stemming daaraan wijten kan. Fysiek denk je soms dingen te voelen aankomen. Vaak klopt het wat je denkt, maar soms ook helemaal niet.

Mijn verhouding met het tweede chakra is mede daarom ook eentje die op zijn minst dubbel te noemen is. Het is een ware kunst om het hormonale circus door te laveren. Helemaal sereen blijf ik daarbij dan vaak ook niet.

Ik heb me er overigens wel gewend aan met interesse naar dit soort dingen te kijken. Kortom, ik identificeer me er een stuk minder mee dan voorheen. Het lukt niet altijd me er helemaal van los te maken. Maar, gedeeltelijk maakt ook al een groot verschil in hoe ik het ervaar.

Perspectief

Iedereen heeft zijn eigen aandachtsgebieden. Voor mij is het tweede chakra een leergebied wat betreft perspectief. Met welke ervaringen ik me meer of minder meen te moeten verbinden. Wat hoort bij mij en wat gebeurt alleen maar aan mij.

Yoga biedt hierin prachtige technieken om wat losser deze materie te benaderen. Dingen laten komen en laten gaan. Dat is bij yoga een centrale waarde. In heel het leven toepasbaar en dat doe ik dan ook.

Voor mij is het dan soms meer de vraag waar ik me dan nog wel mee zal verbinden. Met wat in dit leven heb ik nu een band? Op welke gebieden ben ik vruchtbaar, waar ben ik van waarde en waar klopt mijn hartje sneller door?

Vruchtbaar ben ik in elk geval in het schrijven en in mijn yogawerk samen met Martijn. Dat is voor mij een belangrijke relatie met deze wereld. Hoewel ik weet dat dit komt maar ook weer gaat.

Geef een reaktie