Verlichting per direct

Geef een reaktie

Verlichting per directWie wil nou niet de verlichting bereiken, iedereen toch? Nou ja, iedereen… Wellicht is de gedachte daaraan zelfs nog nooit bij je opgekomen.

Voor mij persoonlijk heeft verlichting nooit hoog op de agenda gestaan. Zij staat zogezegd niet op mijn to-do-lijstje. Je kunt je afvragen waarom niet. In alle eerlijkheid: ik zou het niet weten.

Misschien kunnen we hier samen exploreren wat verlichting eigenlijk is. Wat houdt het in om verlicht te zijn en hoe zou je die staat van zijn kunnen bereiken?

Leraren

Spirituele leraren beloven hun leerlingen dat zij het goud in handen hebben. Als je hen maar volgt dan ligt de hemel ongetwijfeld aan je voeten. Het kan even duren, maar dan is succes verzekerd. Althans, dat willen zij je doen geloven.

Ik heb het altijd wonderlijk gevonden dat leraren van ongeacht welke stroming deze beweringen doen. Elk van hen heeft eigen voorschriften en regels. Welke voorschriften en regels zijn dan echt de juiste?

Juiste richting

Welke kant je op moet gaan, moet mijns inziens van binnenuit komen. Op eigen kompas varen zogezegd. Misschien houdt verlichting vooral ook in dat je aan het oppervlak brengt wat dat eigen kompas van jou precies is. Wat jou drijft, van binnenuit.

Als mens blijf je daar waarschijnlijk levenslang mee bezig. Verlichting is dan ook geen momentopname. Het is werk in uitvoering, elk moment opnieuw.

Staat van zijn

Tegelijkertijd kun je zeggen dat je niet speciaal ergens naartoe hoeft om verlicht te raken. Je hoeft ook geen ander mens te worden. In het pakketje dat je nu met je meedraagt, is al het materiaal al aanwezig.

Het wordt wel omschreven als iets wat dichterbij je is dan je eigen kransslagader.

Hoe zit dat dan precies

Wat je precies moet doen en hoe en waarom, dat is het mysterie dat nog nergens echt in woorden is gevangen. Of misschien toch, maar dan vraagt het een lezer die al heeft ervaren wat er in die woorden wordt bedoeld.

Je zult het zelf moeten onderzoeken.

Wat helpt

Die juiste route ontvouwt zich gemakkelijker als jij je oefent met je aandacht erbij te zijn. Meditatie, lichaamsoefeningen, ademhalingstechnieken zijn er voorhanden om je hierbij van dienst te zijn.

Leg je oor te luisteren bij wat leraren je hierover kunnen vertellen. Lees boeken ter inspiratie. Maar vooral: zoek regelmatig de stilte op en kijk of je kunt horen wat je innerlijke stem je hierover kan vertellen.

Verlichting als doel

Of je nu in dit leven verlichting als doel moet nastreven, blijft een open vraag. Persoonlijk zie ik meer in het leven zelf zijn loop laten nemen en steeds meer geoefend raken in het onderscheiden van wat je te doen staat.

Geef een reaktie