Verwachtingen

Geef een reaktie

VerwachtingenVerwachtingen van hoe iets zal verlopen of hoe iemand zou moeten zijn, kunnen je erg in de weg zitten. Dat is tenminste een ervaring die ik zelf goed ken. Met verwachtingen geef je de ander niet zoveel ruimte, want de dingen moeten op een bepaalde manier en anders is er een probleem!

Mensen proberen elkaar in zo’n geval vaak te manipuleren op een directe manier of erger: onderhuids. Als je als ontvanger van de boodschap geen gehoor geeft, heb je soms tijden geen leven. Vooral wanneer je zulke dingen moeilijk van je kunt afschudden.

Mijn streven is om mijn eigen verwachtingen te leren kennen en om er een ander niet mee in de weg te zitten. Ik hoop dat een ander die ruimheid kan retourneren, want zelf word ik niet graag in andermans gevangenisje gezet…

Kun je leven zonder verwachtingen

Tijdens een wandeling door de mooie velden van Overijssel bespraken mijn broer en ik dit onderwerp eens vrij uitgebreid. Volgens hem kan een mens niet zonder verwachtingen. Als je die loslaat, waar zouden we met zijn allen zijn?

Ik vertelde hem op mijn beurt hoe mijn partner en ik met deze kwestie omgaan. Als de een de ander in gedrag wil sturen dan probeert die zijn of haar verwachtingen te onderkennen en te onderzoeken. Waar komen deze verwachtingen vandaan?

Vaak blijkt dan dat deze te maken hebben met iets van vroeger en niet zoveel te maken hebben met de geadresseerde in het nu. Verwachtingen hebben vaak te maken met een deuk in iemands vertrouwen. Angst dat iets misgaat en de wens de situatie te controleren maken dat iemand zich dan in de vorm van verwachtingen uit.

Communicatie

Die ontdekking is voor mijn vriend en ik van onschatbare waarde, want deze directe of indirecte boodschappen hoeven nu eigenlijk niet meer. Alles valt en staat echter met een volwassen en goed onderhouden communicatie. Die vraagt een investering van tijd en de moed om voor jezelf en naar de ander toe kwetsbaar te zijn.

Mijn partner en ik hebben ons deze methode inmiddels samen grondig eigen gemaakt. Dat betekent niet dat verwachtingen onderling nooit meer voorkomen, maar we hebben wel een prachtig instrument om er vervolgens mee om te gaan.

Introspectie

Je vraagt je nu misschien af wat dit persoonlijke verhaal met yoga te maken heeft. Een en ander heeft echter te doen met een bereidheid naar binnen te kijken, met introspectie en met zelfonderzoek. Over de onderdelen van Niyama heb ik al eerder geschreven. Dit is de tweede trede van de acht stappen van Patanjali. Een van de onderdelen heet Svadhyaya en daar gaat het hier over, mijns inziens.

Zelf beoefen ik Svadhyaya in mijn yoga. Daarmee bedoel ik in mijn formele beoefening, maar ook de rest van de dag. Ik onderzoek mijzelf op mijn achterliggende motivaties. Waar komen mijn gedrag en mijn neigingen van dat moment vandaan?

Dit kun je zien als een doorlopende innerlijke schoonmaak. Daar doe ik echter niet alleen mijzelf een plezier mee. Deze schoonmaak schept ruimte en zelfinzicht in de manier waarop ik mijn leven tegemoet treed. De verworven ruimte spiegel ik bovendien naar een ander en die profiteert daar ook van.

Ben jij bereid om jouw verwachtingen te onderzoeken? Kun je hierover eerlijk zijn naar jezelf? Dit lijkt mij een mooie stap om mee te beginnen. Het effect op je omgeving volgt dan automatisch wel.

Geef een reaktie