Vijfde chakra (Vishuddha)

Geef een reaktie

Vijfde chakraVijfde chakra of Vishuddha is gevestigd in de keel. Het vijfde chakra zit in het verbindingsgebied tussen hoofd en lichaam. Samen met het vierde chakra behoort zij tot de emotionele energie. Het element van het vijfde chakra is het element ether. Eentje van het fysiek minder grijpbare soort.

Blauw is de kleur die hierbij is gekozen. Ik denk dan aan een beeltenis van de Indiase god Shiva, met zijn blauwe keel. Shiva wilde bij gelegenheid eens dodelijk gif doorslikken. Zijn vrouw Parvati kneep toen zijn keel dicht om te voorkomen dat het gif het einde van Shiva werd. Het (blauwe) gif bleef vervolgens in het keelgebied steken. Op deze manier werd de keel toen blauw.

Brok in de keel

Als het vijfde chakra niet goed functioneert, krijg je met een blokkade te maken. Zelf heb ik dat lang geleden eens ervaren in de vorm van een scherpe, harde brok in mijn keel.

Dit had te maken met geen stem kunnen geven aan mijn emoties. Er zat in mij oud verdriet en oude pijn. Ik was net een beetje begonnen mijn emoties hierover te uiten. De brok ontstond en het duurde een aantal dagen voordat die zachter werd.

Communicatie

Het vijfde chakra heeft te maken met communicatie, met je jezelf uiten en met woorden vinden voor wat je voelt. Communicatie kun je ook zien als een verbinding van hoofd en lichaam. Fysiek en mentaal gaan samen op. Daar streeft het keelchakra naar.

Communicatie heeft te maken met spreken, maar ook zingen kan een vorm van communiceren zijn. Geluid en woorden zijn haar voertuig. De adem is belangrijk in het soepel verlopen hiervan.

Zingen

Stem en klank laten vaak goed horen hoe het met het vijfde chakra gesteld is. Zingen is hier dan ook een mooie methode van oefening. Mantra’s zingen wordt in yogakringen dan ook niet zelden gebezigd. Samen muziek maken is daarbij een factor die bindt.

Mantra’s kun je overigens ook zien als een vorm van communicatie. Je verklankt iets en dat werkt door in je systeem. Aan het eind van een mantra is het vaak stil om het geluid na te laten klinken. Zij hebben, zo zegt men, een heilzaam effect op lichaam en geest.

Andere oefenvormen

In termen van yogahoudingen kan ik ook wel een oefening noemen, die gunstig is voor de keel. De werking van de schildklier wordt hiermee bevorderd. Ik denk aan de Vishouding, die vaak na de Halve Kaars wordt gedaan.

In een dergelijke oefening wordt de keel op een kwetsbare manier bloot gegeven. Kwetsbaar durven zijn is zo ook een communicatieve kwaliteit. Zeer waardevol, maar niet altijd gemakkelijk. Dat ben je vast en zeker met me eens.

Communicatie kan namelijk nog wel eens mislopen als mensen uiterlijk verharden, terwijl van binnen kwetsbaarheid wordt gevoeld. Elkaar tegemoet komen, is dan een kwestie van groot vertrouwen. Als dit samen lukt dan is dat een enorm geschenk.

Zere keel

Regelmatig een pijnlijke keel geeft te denken, vooral als je ook merkt dat je op een bepaald terrein niet tot de juiste woorden komt. Zelfobservatie is dan wellicht geboden. Je kunt het ook toeschrijven aan een virus, dan ben je sneller klaar.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dat is een spreekwoord waar ik waarde aan hecht. Je kunt het uitstellen om zaken aan te pakken. Je kunt een cyclus ook doorbreken. Dat vraagt moed, maar levert uiteindelijk wel wat op.

Geef een reaktie