Vishouding (Matsyasana)

Geef een reaktie

Vishouding of MatsyasanaVishouding of Matsyasana is een yogahouding die vaak gedaan wordt als tegenhouding van een omgekeerde houding. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de Kaars (Sarvangasana) of de Halve Kaars (Viparita Karani Mudra).

In de Kaars en de Halve Kaars komt de kin in de buurt van de borst. Vishouding of Matsyasana legt de keel juist bloot en opent dat deel van het lichaam. Vishouding is stimulerend voor de schildklier. Ook op de andere organen in de romp en op de buik heeft deze yogahouding een gunstige werking.

Dat komt doordat deze lichaamsdelen in Vishouding een beetje onder spanning komen te staan en wat opgerekt worden. Als je daarna uit de houding komt dan ontstaat er een betere doorbloeding. Die betere doorbloeding zorgt weer voor een betere opname en afgifte van vitale lichaamsstoffen. Dat houdt je in een betere gezondheid!

Contra-indicaties

Niet iedereen vindt de Vishouding prettig. Dit heeft onder andere te maken met het achterover brengen van het hoofd. Het kan ook zijn dat de plek van het hoofd die de mat raakt op een onplezierige manier geprikkeld wordt. Dit kan een misselijk gevoel tot gevolg hebben.

Probeer het maar voor jezelf uit. Bouw het desnoods wat rustiger op hoe lang je per keer in Vishouding doorbrengt. Als de houding onaangenaam blijft, kies dan een andere yogahouding met vergelijkbare voordelen. Vraag zo nodig advies aan een ervaren yogadocent.

Paling

Misschien vind je Vishouding een rare naam en vraag je je af waar deze naam vandaan komt. Met enige fantasie doet Vishouding een beetje denken aan een kronkelende paling of op een ‘klappende’ vis op het droge. Ik denk dat de naam Vishouding hierop ge├»nspireerd is.

In de Sanskrietnaam Matsyasana zit het woord Matsya en dat woord betekent vis.

Instructie

Ga liggen op je rug. Met de voeten wat uit elkaar en laat ze maar naar buiten vallen. De armen zijn een eindje van het lichaam af, met de handpalmen omhoog. Neem een ogenblik het lichaam waar, van kruin tot voetzolen.

Leg dan de benen tegen elkaar aan en ‘punt’ de tenen van je vandaan. Plaats de handen onder het zitvlak, met de handpalmen naar beneden.

Breng vervolgens de borst omhoog. vanuit de druk van de ellebogen en de onderarmen tegen de mat. Het gelaat is naar achteren. Plaats de bovenkant van het hoofd op de mat. Zonder op het hoofd te steunen. Je haalt de kracht vanuit de onderarmen en de ellebogen.

Blijf de borst geheven houden en neem waar hoe borst en hals ‘geopend’ worden. Voel ook hoe de gehele voorzijde van de romp wat op rek gebracht wordt.

Houd de Vishouding nog enige tijd aan en kom dan rustig met hoofd en schouders terug naar de mat. Plaats de voeten wat uit elkaar. Laat de voeten ontspannen naar buiten vallen. Leg de armen een eindje bij het lichaam vandaan, met de handpalmen omhoog.

Voel de Vishouding een momentje na.

Geef een reaktie