Voeding

1 Reaktie

Groente en fruitWat is gezonde voeding? Over dit onderwerp lopen de meningen nogal uiteen. In Nederland geeft het Voedingscentrum een algemene richtlijn. Wereldwijd schrijven wetenschappers er boeken vol over en ook gezondheidsgoeroes van zeer divers pluimage laten zich niet onbetuigd. Zonder verblikken of verblozen vertelt de een gerust het volledig tegenovergestelde van wat zijn of haar collega beweert.

De grote vraag is wat je hier nu mee aan moet. Heeft een van de bovengenoemde mensen of instanties gelijk? Of is het beter te zoeken naar je eigen waarheid? Eigenzinnig als ik ben, koos ik tot nu toe meestal voor het laatste… Wat overigens niet wil zeggen, dat ik niet met grote interesse allerlei wetenswaardigheden over voeding heb bestudeerd en onderzocht.

Mijn insteek daarin is altijd geweest om ervan mee te nemen wat bruikbaar is voor mijn persoonlijke situatie en omstandigheden. Met gezond verstand en met luisteren naar je lichaam kom je dan volgens mij een heel eind.

Zuivere voeding

In yogaland wordt gezonde voeding vaak gekoppeld aan het woord Sattva. Dit komt voort uit de Ayurveda, een traditionele indiase gezondheidsleer. Sattvisch betekent zuiver en in combinatie met voeding gaat het hier dus om zuivere voeding.

Er bestaan lijstjes met voedingsmiddelen die beschouwd worden als Sattvisch. Deze voedingsmiddelen worden gezien als aanbevelenswaardig. Kort gezegd: die zou je de voorkeur moeten geven als je een keuze moet maken.

Je moet dan denken aan:

  • Verse groente en fruit
  • Pure vruchtensappen
  • Melk, boter en kaas
  • Volkoren producten
  • Noten en zaden
  • Peulvruchten
  • Ontkiemende zaden
  • Honing
  • Kruidenthee

Als minder goed worden gezien producten als vlees, vis, eieren, zout, sterk kruiden/ scherpe specerijen, koffie/ thee, chocolade en bewerkte producten.

(Let op: dit advies verschilt op enkele punten van het advies van het Voedingscentrum.)

Vlees

Over vlees wil ik wel wat nader uitweiden. Ik kan me namelijk voorstellen dat je jezelf de vraag stelt of je wel of niet vlees zou moeten eten en hoe hier tegenaan gekeken wordt bij yoga. Persoonlijk eet ik al vele jaren geen vlees meer. Vanaf mijn achttiende levensjaar heb ik mijn vleesconsumptie geleidelijk aan afgebouwd.

In eerste instantie was mijn motivatie dat het me gezonder leek voor mijzelf. Het is wel bekend dat de verwerking van vlees in het menselijk lichaam buitengewoon veel energie kost. De jaren erna ervoer ik echter steeds intenser dat het niet alleen de fysieke component was die maakte dat ik me hier beter bij voelde. Mijn hele systeem onderging een positieve verandering: fysiek, mentaal, emotioneel en welke termen je ook maar wil gebruiken voor waar een mens uit is opgebouwd.

Geweldloos

Toen ik mij wat meer ging verdiepen in yoga en spiritualiteit, kwam ik erachter dat in alle spirituele stromingen een spelregel is die hiermee te maken heeft. Die spelregel houdt in dat je zou moeten proberen jezelf en je omgeving (mensen, dieren, dingen) zo min mogelijk geweld aan te doen. In yoga heet dit Ahimsa.

Mahatma Gandhi gebruikte dit woord ook en leefde er zo veel mogelijk naar. Hij was zoals je misschien weet een voorstander van geweldloos verzet en leefde als vegetariƫr.

De eerste trede van het achtvoudige yogapad bestaat uit een verzameling dingen die je beter niet kunt doen. In Sanskriet heet deze verzameling Yama. De tweede trede bestaat uit dingen die je juist wel zou moeten doen. Deze heten tezamen Niyama. Hierover zal ik in een volgend blog te zijner tijd wat meer vertellen. In deze context gaat het mij erom dat Ahimsa (geen geweld) een van de Yama’s is.

Slotsom

Deze blog wil ik graag afsluiten met de conclusie dat het me goed lijkt om stil te staan bij wat je eet. Ga bij jezelf na welke producten je goed doen en waar je fysieke, mentale en emotionele systeem wel bij vaart. Zoals altijd raad ik je ook hier aan de weg van de geleidelijkheid te bewandelen.

1 Reaktie op “Voeding”

  1. Mariska

    Ik heb niet zo veel met Ayurveda, ik houd me aan een paar simpele regels: gevarieerd eten, niet te veel, voldoende groenten en fruit, en extra uitkijken met (toegevoegde) suiker en verzadigd vet. En ook: niet al te streng, dan houd je het makkelijk vol. Voor mij werkt dat prima. Ik ken ook wel mensen die bv. lactose intolerant zijn, of allergisch zijn voor gluten. Die moeten dan weer extra maatregelen nemen, maar dat hoeft bij mij gelukkig niet.

Geef een reaktie