Voeten

Geef een reaktie

VoetenVoeten zijn heel belangrijk. Met je voeten maak je namelijk contact met de ondergrond. Besteed jij wel eens aandacht aan je voeten? Of vergeet je doorgaans dat je ze hebt?

Voeten zitten aan de uiteinden van je benen. Dat was je natuurlijk al wel bekend. Ze blijken echter toch vaak buiten het aandachtsveld te vallen. Het hoofd zit boven en daar doe je de meeste dingen mee.

Hoofd en lichaam vormen een eenheid. Dat is vanzelfsprekend, maar in de praktijk pakt dit nog wel eens anders uit. Het lichaam goed voelen, blijkt er niet zelden aan te schorten. Het denkhoofd viert hoogtij. Indrukken zijn er de hele dag door, te kust en te keur.

Verwaarlozing

Zoals gezegd, het lichaam krijgt te weinig aandacht. En weet je, dat lichaam pikt dat op termijn niet meer. Op verschillende manieren zal het aan de bel gaan trekken. Jij mag dan kiezen wanneer je de signalen hoort.

Horen betekent overigens nog niet handelen. Voelen geeft vaak pas het sein alarm. Dit is duidelijk een geval van wie niet horen wil, moet maar voelen. Het lichaam was er vroeg bij, maar jij was er niet.

Voeten horen ook bij het lichaam. Ze liggen echter voor je gevoel het verste weg. Het bijzondere van je voeten is dat ze contact maken met de aarde. De aarde is je ondergrond. Ze draagt je lichaam en geeft zo structuur.

Aandacht

Hoe geef je nu het beste aandacht aan je lichaam? En specifiek aan je voeten binnen dat geheel? Het begint ermee hun bestaan te erkennen. Voel dat ze er zijn! Daar kom je al een stuk verder mee.

Voeten en tenen kunnen voelen, is een mooie kwaliteit die je veel brengt. Ga vervolgens met je aandacht naar huid onder je voeten. Voel de voetzool: onder de hiel, het midden en het voorste deel van de voet.

De slagroom op de taart is dan de verbinding tussen voetzool en bodem. Neem waar dat de energie heen en weer stroomt. Of voel gewoon het contact met de aarde. Dat is, om te beginnen, meer dan genoeg.

Zorgzaam

Goed zorgen voor je voeten is een vervolgstap. Doorgaans besteed je vooral aandacht aan je hoofd. In de spiegel kijk je of je haar wel goed zit. Je smeert wat op je gezicht en keurt het resultaat.

Voor je voeten kun je ook zorgen. Zij zijn echt evenzeer de moeite waard. Kijk hoe het gaat met de voethuid en de nagels. Alleen al bij die zorgzaamheid zijn ze gebaat.

Masseer dan af en toe de voetzool en neem waar hoe dit voelt. Onder de voet zitten speciale punten die verbonden zijn met andere plekken in het lichaam. Je voelt ze als je op zo’n punt drukt.

Het geheel

De kunst is om het hele lichaam te ervaren. Alle onderdelen zijn je aandacht waard. In deze tekst besteed ik extra aandacht aan de voeten. Ik had ook kunnen kiezen voor de handen of de maag.

Deze oproep is overigens niet geheel vrijblijvend. Het lichaam vraagt er namelijk expliciet om. Dit negeren heeft uiteindelijk consequenties. Het lichaam laat van zich horen en van zich voelen als het moet.

Geef een reaktie