Voldoende drinken

Geef een reaktie

Glas WaterBij de liggende torsi had ik het er al over dat het belangrijk is om genoeg te drinken. In het lichaam zitten afvalstoffen en een gezonde vochthuishouding helpt om die afvalstoffen tijdig uit te scheiden. Je kunt je daar vast wel wat bij voorstellen. Met vocht bedoel ik dan ook vooral een specifieke drank, namelijk water!

Allerlei andere dranken als koffie, thee en alcohol hebben eigenschappen die een minder positieve werking hebben op het lichaam. Bijvoorbeeld dat ze juist vochtafdrijvend zijn! Als je één kop koffie hebt gedronken, zou je eigenlijk twee glazen water moeten drinken om het negatieve effect ervan weer teniet te doen. Voor kruidenthee geldt dit niet.

Kater

Ook met alcohol doe je jezelf qua gezonde vochthuishouding niet zo’n plezier. Na de pret volgt de kater en moet het systeem keihard werken om de alcohol weer uit het lichaam te krijgen. Ik wil hiermee niet zeggen dat je niet af en toe met mate een glaasje kunt drinken. Hier geldt het aloude spreekwoord: overmaat schaadt.

Je kunt je wel afvragen of je die alcohol echt nodig hebt om je prettig te voelen. Zelf drink ik al vele jaren geen druppel meer. Voor zover ik het zelf kan inschatten, gaat dat op geen enkele manier ten koste van mijn humeur.

Water met suiker

Suikerhoudende frisdranken zijn ook niet zo goed en kun je beter beperken. Suiker heeft namelijk een oppeppende werking op het lichaam. Binnen de kortste keren gaat zo’n high echter over in een low. Dit heeft met je bloedsuikerspiegel te maken.

Je denkt dus misschien dat je jezelf een plezier doet met die frisdrank, maar je bereikt eigenlijk het tegenovergestelde. Lichaam en geest worden onrustig door deze pieken en dalen in je energieniveau. Daarnaast wordt je van suiker makkelijk dik, en is het slecht voor je tanden.

Slechte dranken: koffie, thee, alcohol en fridrank.
Van deze dranken kun je beter niet te veel nemen.

Vloeistof

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Al die vloeistof transporteert allerlei stoffen door het lichaam. Dit zijn onder andere bouwstoffen die je nodig hebt om te kunnen leven. Maar er zitten ook stoffen bij die juist niet zo goed voor je zijn. Deze afvalstoffen kunnen je zelfs ziek maken. Soms op de korte maar in andere gevallen pas op de langere termijn. Het lichaam wil uiteraard zo snel mogelijk van dergelijke troep af.

Dranken die het minst belastend zijn, ondersteunen dit proces van opname en afvoeren het best. Misschien begrijp je zo nog eens extra hoe enorm belangrijk het is wat je tot je neemt. Ze zeggen wel eens dat je bent wat je eet. Ik zou daaraan willen toevoegen dat dit ook geldt voor wat je drinkt! In dit verband is water de veiligste en beste keuze.

Yoga

In de yoga wordt vaak gezegd dat het aan te raden is om ’s ochtends de dag te beginnen met twee glazen water. Na het opdrinken daarvan wacht je een paar minuten en dan begin je met een paar yogaoefeningen of een meditatie. De yogaoefeningen en het water helpen je lichaam om het schoon te maken en te houden van stoffen die het niet nodig heeft of die zelfs schadelijk zijn.

Zoals al gezegd zijn er bepaalde yogahoudingen die speciaal ondersteunend zijn voor deze reiniging: draaiingen, ook wel torsi’s genoemd. Doe deze oefeningen met enige regelmaat en drink voldoende water gedurende de dag. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Geef een reaktie