Waan van de dag

Geef een reaktie

Waan van de dagGa jij altijd mee met de waan van de dag oftewel laat jij je meeslepen door elk voorkomend incident? De media lijkt ervan te houden mee te hollen met alle opstootjes, rampen en andere zich voordoende zaak. Ik kan me voorstellen dat dit je, als je erin meegaat, een heleboel onrust kan geven. Je kunt jezelf er namelijk behoorlijk in verliezen en zeg nou zelf: er is toch altijd wel wat…

Mijns inziens heb je een keuze of je dit laat gebeuren. Je hoeft niet met al die winden mee te waaien. Je bent er zelf bij en kan het dus niet afschuiven op een ander. Het vraagt misschien wel wat zelfbeheersing of discipline zo je wil. Wat kun je nu praktisch doen om wat steviger te staan op eigen benen, zodat je je niet verliest in iedere volgende mediagril?

Op eigen benen

Stevig leren blijven staan heeft zeker ook te maken met het ontwikkelen van een scherper onderscheidingsvermogen. Wanneer is iets echt belangrijk en wanneer is het slechts de waan van de dag? Onderscheidingsvermogen heeft weer te maken met steeds weer afstemmen. Dus in contact blijven met hoe jij je ergens bij voelt. Niet een ander bepaalt waar jij je tijd en je aandacht aan moet besteden. Jij kunt zelf kiezen. Maak daarom goed gebruik van die mogelijkheid.

Bij stevig staan denk ik trouwens meteen aan Berghouding. Bij stevig horen dan wel stabiel en gemakkelijk. Samen zijn dat de drie kenmerken van een yogahouding. Daarover heb ik eerder geschreven, dus lees dat desgewenst nog eens na.

Als je jezelf nog wat meer uit wil dagen, is een balanshouding heel gepast. Je kunt kiezen voor een staande balanshouding, maar ook bijvoorbeeld voor de balanshouding op handen en knieƫn. Bij laatstgenoemde reik je kruislings met arm en been, een voorwaarts, de andere naar achteren. Misschien wel extra op zijn plek hier als je het hebt over bij jezelf blijven, terwijl de buitenwereld aan je trekt.

Waan van de dag

Wat maakt toch dat het zo aantrekkelijk lijkt om je mee te laten slepen door de waan van de dag? Ik denk dat veel mensen het lekker vinden om zich zo niet teveel met zichzelf bezig te hoeven houden. Jezelf voelen en onderzoeken is niet zo’n geliefde bezigheid. Even stil zitten en niks doen komt al helemaal vrij zelden voor.

De buitenwereld is vol van beweging. Aan incidenten nooit een gebrek. Persoonlijk kies ik er liever voor om deze voor een deel buiten te houden. Ik prefereer het me regelmatig terug te trekken. Dat zorgt voor een beter contact met mijn binnenwereld en zo met mijzelf.

Jij zult echter voor jezelf moeten uitvinden wat goed voor jou is, wat bij jou past. De juiste maat is voor een ieder weer anders. Neem wel de tijd om bij jezelf te voelen en waar te nemen. Zonder observatie wapper je namelijk gewoon nog een tijdje met alles mee.

Oefenen

De wetenschap bij uitstek om te oefenen om stevig op eigen benen te staan, is natuurlijk de yoga. Die conclusie verbaast je waarschijnlijk bij mij niet zozeer šŸ˜‰

Tijdens het oefenen, staand, zittend of liggend, kom je jezelf letterlijk en figuurlijk tegen. Het wordt je duidelijker wat er bij jou speelt. Als je weet hoe het zit, ben je vervolgens beter in staat om tot je eigen keuzes te komen. Je onderscheidt namelijk beter wat voor jou goed is en wat minder geschikt.

Geef een reaktie