Waaruit haal jij je motivatie?

Geef een reaktie

MotivatieBeginnen met yoga kan een grote stap zijn, maar de motivatie om te blijven oefenen is misschien nog wel een grotere. Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om yoga te doen? Daarover gaat deze blog.

Een deel van het geheim zit in het woord regelmaat. In mijn blog over Rust, Reinheid, Regelmaat kun je lezen wat de waarde is van een van deze drie R-en is in het dagelijkse leven. Yoga is eigenlijk het dagelijkse bestaan in het klein. Ook hierin is de waarde van regelmaat bijna niet te overschatten.

Oefening baart kunst

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om die regelmaat op te brengen. Ik garandeer je echter dat als je deze met mate en gezond verstand inpast in je dagen, weken en maanden dat er een basis groeit voor een duurzame motivatie. Een van de redenen hiervoor is namelijk dat je merkt wat deze regelmatige oefening je oplevert.

Je voelt je fitter en prettiger in je lichaam. Meer in contact ook met je algehele welzijn. Gedachten en onrust komen nog steeds voor, maar je laat je er wat minder door meeslepen. Je weet bovendien dat er een plek is in jezelf waar je altijd naar terug kunt. Daar kun je tot rust komen en de innerlijke batterij opladen om de buitenwereld weer een poosje tegemoet te treden.

Kortom: yoga en meditatie doen echt iets met je. Er verandert iets in je. Deze verandering is niet zozeer in de onderdelen waaruit je bent opgebouwd, maar vooral in de manier waarop je dingen die je overkomen bekijkt en benadert. Je levenshouding verandert in de loop van de tijd. Het opmerken van die verandering kan een rijke bron van motivatie zijn.

Niet verbinden

In yoga wordt deze veranderde houding wel omschreven als dat je oefent je niet te verbinden met hetgeen je waarneemt. In begrijpelijk Nederlands houdt dit in dat je je niet door van alles en nog wat continu van de wijs laat brengen. Je raakt beter in staat om iets meer afstand te nemen van alle gebeurtenissen die je leven kleuren.

Dat wil niet zeggen dat je je niet meer laat raken door zaken, maar wel dat je ziet dat die gebeurtenissen jou niet in de kern veranderen. Ze hoeven niet jouw leven te beheersen.

Mijn yogaleraar noemde iemand die langdurig en serieus yoga beoefent (een yogi) een persoon die in de wereld leeft, maar niet van de wereld is. Als je die omschrijving eens goed tot je door laat dringen, begrijp je misschien wat meer van hoe een yogi in het leven staat.

Inspiratiebronnen

Wat je motivatie ook ten goede kan komen, is het lezen van een een mooi boek over yoga of een aanverwant onderwerp. De blogs van Yoga Centraal zijn bedoeld om je aan te moedigen en te inspireren.

Laat je echter niet verleiden om je eigen yogabeoefening in te ruilen voor het lezen van mooie boeken of artikelen. Een bekende yogawijsheid luidt namelijk: Een onsje praktijk is beter dan tonnen theorie.

De oefenpraktijk blijft de basis. Het is mijn motivatie om je daartoe te blijven aanmoedigen en uit te nodigen. Veel succes!

Geef een reaktie