Wakker zijn terwijl je slaapt

Geef een reaktie

Wakker zijn terwijl je slaaptKun je wakker zijn terwijl je slaapt? In spiritualiteit is wel vaker sprake van dit soort paradoxen. Er worden uitspraken gedaan waar we met ons mensenverstand eigenlijk niet bij kunnen. Hoe kun je hiermee het beste omgaan als nuchtere Hollander?

De truc is meestal dat je je er iets bij probeert voor te stellen, zonder er al te diep over na te denken. Niet het redeneren erover krijgt de nadruk, maar juist d beleving ervan. Wakker zijn terwijl je slaapt is ook zo’n uitspraak. Wat kun je ermee? Daarover gaat deze blog.

Levende zombie

Misschien stel je je nu een soort slaapwandelaar voor. Maar dat is niet wat ik bedoel. Het gaat me erom aan te geven dat er iets in jou is dat wakker blijft. In welke omstandigheid je ook verkeert.

Dit onbenoemde iets zorgt er bijvoorbeeld voor dat je blijft ademen tijdens het slapen. Op een of andere manier is het nodig om met oefenen ervoor te zorgen dat dit wakkere deel in jou ook wakker blijft. In eerste instantie zou je kunnen zelfs zeggen: word wakker!

Ik merk alweer dat woorden hier lastig zijn, maar misschien begrijp je een klein beetje waar ik heen wil.

Wie is wie

De hamvraag hier is wie nu diegene is die daar ligt te slapen en wie is diegene die altijd wakker blijft? Wie of wat ligt aan de grondslag van jou als menselijk wezen? Wie zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij blijft ademen?

Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat niet iedereen dit soort vragen stelt. Misschien zijn al die vragen echter niet altijd zo nuttig. Dieren vragen zich dit soort zaken namelijk helemaal niet af. Staan wij er dan wel beter voor dan dieren? Een speciale kwaliteit van mensen is dat wij in staat zijn om onszelf innerlijk te onderzoeken. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik geloof wel dat het op onze weg ligt om deze kwaliteit ook uit te werken.

Het lastige is daarbij echter dat niemand je echt antwoorden kan geven.

Samen sterk

Hoewel ik best een einzelganger ben, is het ook wel weer een geruststelling dat we met zijn allen in hetzelfde schuitje zitten. We kunnen samen onderzoeken, samen oefenen en een poging doen hierin een klein beetje te delen. Voor zover dat in ons vermogen ligt.

Een paradox die ik je tot slot wil meegeven is de vraag of het eigenlijk vooral ’s nachts is dat je slaapt. Ben je overdag wel echt wakker?

Geef een reaktie