Wat is een chakra?

Geef een reaktie

Wat is een chakra?Wat is een chakra? Oftewel waar hebben we het over als hierover gesproken wordt? Voor heel wat mensen klinkt dit woord als zweverige materie. Zij houden zich er daarom ook liever verre van.

Persoonlijk vind ik dat jammer. Chakra is immers ook maar een woord, met als oorsprong een andere taal. Een beetje moeite doen om de aardse betekenis te achterhalen zou genoemde personen sieren. Maar ja, wat de boer niet kent dat eet ie liever niet…

Een flink aantal jaren geleden wist ik overigens zelf ook niet precies de achtergrond van een chakra. Het zweverige imago hangt wellicht samen met de manier waarop hierover wordt gecommuniceerd. Als iemand er wat vaag over loopt te leuteren, is dat geen reclame. Dat spreekt natuurlijk volkomen voor zich.

Energiesysteem

Het is ook niet zo gemakkelijk om dergelijke materie te duiden. Woorden schieten eigenlijk per definitie tekort. We hebben het hier namelijk over iets wat je in wezen alleen kunt ervaren. Het uitleggen daarvan is vergelijkbaar met het in woorden vatten van de smaak van een banaan.

Het woord energiesysteem is misschien mooi om mee te beginnen. Je kunt een mens beschrijven op verschillende niveaus. Andere systemen zijn er voor het lichaam, de geest en de adem. Voor je energie is er zo ook een systeem.

Zeven chakra’s

Net als het lichaam bestaat uit een geheel van verschillende onderdelen, staat een chakra niet op zichzelf. Meestal wordt gesproken over zeven samenhangende delen, die liggen op de lijn van het perineum naar de kruin.

Die chakra’s hebben hun eigen namen. Ik maak er hier een korte opsomming van. In komende teksten zal ik een en ander nader beschrijven. Hier volstaat een beschrijving in algemene zin.

  • De eerste chakra heet Muladhara. Zij is gevestigd in het bekkengebied.
  • De tweede is Svadhisthana en zit onderin de buik.
  • De derde heet Manipura. Deze is te vinden onder het middenrif.
  • De vierde is Anahata en is gevestigd om en nabij het hart.
  • De vijfde heet Visuddha en zit in de keel.
  • De zesde is Ajna. Het gebied tussen de wenkbrauwen is haar terrein.
  • De zevende heet Sahasrara en is gevestigd net boven de kruin.

Wat is een chakra

Dit zijn natuurlijk alleen nog maar de namen en de rugnummers. Jij wilt natuurlijk ook weten wat zo’n chakra nou eigenlijk precies is. Het is het beste om hier per chakra naar te kijken. Elke chakra heeft namelijk een specifieke werkzaamheid.

Bij de eerste gaat het vooral om structuur en basis. De tweede heeft te maken met voortplanting en seksualiteit. De derde hangt samen met je eigen wil en wensen. De vierde gaat over leven vanuit het hart en wat daarmee te maken heeft. De vijfde is vervolgens gerelateerd aan communicatie. De zesde aan bewustzijn en oplettendheid. De zevende zit op het grensgebied van het menselijk lichaam. Deze hangt dan ook samen met verlichting en spiritualiteit.

Geef een reaktie