Wat is een Kriya?

Geef een reaktie

Wat is een kriyaIn deze blog wil ik je graag wat meer vertellen over Kriya’s. Voordat je je gaat verdiepen in de instructies, lijkt het me namelijk wel handig eerst wat meer te vertellen over wat een Kriya nu eigenlijk is. In yogaland bestaan er verschillende soorten Kriya’s. Er bestaat zelfs een vorm van yoga die Kriya Yoga genoemd wordt.

De Kriya’s waarover ik je in deze blog wat meer wil vertellen, komen voort uit de yogastroming waar mijn leraren mee verbonden zijn. Het gaat hier om traditionele, integrale yoga. De yogagemeenschap die daarmee samenhangt, heet de Divine Life Society. Deze heeft haar oorsprong in Rishikesh, Noord-India.

Kenmerken

Kriya’s zijn yoga oefeningen die op een aantal vlakken overeenkomsten hebben. Allereerst zijn het dynamische oefeningen. Je beweegt op het natuurlijke ritme van je ademhaling. De oefeningen zijn verder allemaal bedoeld om het lichaam los en wakker te maken.

Een derde kenmerk is dat het de bedoeling is dat Kriya’s op een specifieke manier beoefend worden. Dit houdt in dat je de bewegingen maakt zonder bezig te zijn met het resultaat en ook zonder inspanning. Je laat de oefeningen als het ware aan jezelf gebeuren. Je gaat mee met de stem van het lichaam die zich op zijn beurt laat leiden door de getijden van de adem.

Zonder ego

Uit dat laatste volgt dat je tijdens een Kriya even ophoudt met het uitoefenen van je wil en je controle. Je stopt even met sturen en streven. Dat is voor veel mensen een behoorlijke omschakeling!

De hele dag door zijn we bezig met het doen van allerlei dingen. We willen met die dingen doorgaans een duidelijk omlijnd doel bereiken en hebben er een uitgesproken mening over. Deze manier van werken gaat vaak gepaard met uitersten van teleurstelling of euforie, afhankelijk van wat we vinden van het bereikte resultaat.

Bij het beoefenen van Kriya’s stap je een moment buiten deze manier van doen en oefen je jezelf om de realiteit eens op een andere manier te ondergaan. Het ego mag een poosje met vakantie en je natuurlijke, innerlijke stem krijgt de ruimte. In yoga wordt dit wel omschreven als dat je het ‘doenerschap’ even parkeert en als het ware gaat doen zonder te doen!

Nieuwsgierig?

Ik kan me heel goed voorstellen dat een dergelijk verhaal wat vaag voor je blijft wanneer je het niet aan den lijve hebt ondervonden. Anderzijds prikkelt het misschien ook je nieuwsgierigheid. Lijkt het je niet prettig om eventjes verlost te zijn van al die meningen, ambities en verwachtingen van het dagelijkse bestaan?

Binnenkort kun je verder lezen over een aantal specifieke Kriya’s die ik regelmatig gebruik in mijn yogalessen. Bij sommigen van mijn leerlingen heb ik gemerkt dat ze juist bij deze yogaoefeningen heel veel baat hebben.

Lichamelijk en geestelijk worden hiermee wat dingen losgemaakt die in het leven van alledag nogal eens vastgezet worden. Ik kan je Kriya’s van harte aanbevelen om zo nu en dan eens te gaan doen. Ze zijn niet moeilijk om te beoefenen en je zult er veel profijt van hebben.

Geef een reaktie