Yoga Asana

Geef een reaktie

Yoga AsanaMisschien heb je het woord Asana wel eens gehoord, in een yogales of van iemand die al een tijdje yoga doet. Ik wil je er graag wat meer over vertellen.

Wat betekent Asana en waar wordt het woord voor gebruikt? Asana betekent in het Sanskrit eigenlijk zitten of zithouding. In yoga bereid je je voor om een juiste, stabiele zithouding aan te kunnen nemen. Kortom: om te kunnen mediteren!

Gymnastiek?

Veel mensen die yogalessen volgen weten dit misschien helemaal niet. Die denken dat yoga niet meer is dan een verzameling gymnastiekoefeningen, met aan het eind een ontspanning waarbij je even lekker een dutje kunt gaan doen.

Begrijp me niet verkeerd: daar is wat mij betreft niks mis mee! Maar yoga is meer dan dat… Het onderdeel Asana, dat staat voor de fysieke houdingen en oefeningen, is maar 1 van de 8 treden van het achtvoudige yogapad van Patanjali.

Yogahoudingen

Het woord Asana zit vaak verwerkt in de Sanskrietnaam van een yogahouding. Denk aan: Tadasana , Trikonasana en Adho Mukha Svanasana. In die namen betekent Asana zoiets als houding. Als voorbeeld noem ik Tadasana. Tada betekent berg en Asana zoals gezegd houding. Tezamen maakt dat Berghouding!

In Trikonasana geldt hetzelfde laken een pak. Trikona betekent driehoek, Asana betekent houding. In combinatie is dat Driehoekshouding. Laatstgenoemde Nederlandse naam wordt echter nauwelijks gebruikt.

Adho betekent naar beneden. Mukha betekent gezicht. Svana betekent hond. Samen met het afsluitende Asana betekent Adho Mukha Svanasana: de (naar beneden gerichte) Hond. En als ik dan toch bezig ben: er bestaat ook een opwaarts gerichte Hond. De Sanskrietnaam hiervoor is Urdhva Mukha Svanasana.

Klemtoon

Qua uitspraak zijn er twee variaties in yogaland. De eerste is die waarin de nadruk wordt gelegd op de tweede a. Dus Asaaana. Dat is niet de oorspronkelijke, juiste uitspraak. De tweede en correcte uitspraak is die waarin de nadruk wordt gelegd op de eerste a. Dus Aaasana.

In de transcriptie van Sanskriet wordt dit zichtbaar gemaakt in de vorm van een horizontaal streepje op de eerste a. Sanskriet zelf is een ander schrift. Daarover zal ik in een ander blog wat meer vertellen.

Ik heb al heel wat yogaleraren het woord Asana horen verhaspelen volgens de eerstgenoemde variant. Dat is natuurlijk geen ramp, maar net als inhoudelijke kennis verdient ook de vorm een beetje aandacht.

What’s in a name?

Mijn yogaleraar had het altijd over Yoga Asana. Dat is misschien nog wat preciezer als je het over de hele verzameling yoga oefeningen hebt. Zelf benoem ik in mijn lessen lang niet altijd de Asana’s die we die keer beoefenen. Soms kies ik ook voor de Nederlandse naam.

In mijn optiek gaat het in de beoefening van yoga primair om de directe ervaring. Ik stimuleer mijn leerlingen om zich tijdens de yogales helemaal te richten op hun lichamelijke en geestelijke waarneming. In alle rust en eenvoud. Natuurlijk is het fijn en waardevol om te weten wat het woord Asana inhoudt en betekent, maar uiteindelijk gaat het om de praktijk.

Geef een reaktie